Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Другите за Нинова: Може да кара само напред, вдигна БСП на крака, обърна я към властта

Епицентър.бг

Твърдят, че Корнелия Нинова няма заден ход.

Други я съветват да намали темпото и когато кара напред, да се съобразява с психологията на българина, който не обича екстремните ситуации.

Никой обаче, критик или почитател, не може да оспори една от най-големите заслуги на лидерката на БСП - върнатата кондиция на партията. В предишното Народно събрание парламентарната група на левицата имаше 48 депутати при цели 111 от групата на ГЕРБ. Или 63-ма повече. Смазващо превъзходство. Сега левицата разполага със 79 народни представители (един напусна групата) при 95 от основния опонент. Или само 16 гласа отгоре. 

Изводът е отчетлив: Нинова върна БСП на терена, някои дори казват – от отвъдния политически живот, накъдето се беше запътила партията след победоносните серии на ГЕРБ и колаборационното поведение на част от червените кадри.

Нещо повече, партията не само е равностойна на ГЕРБ, но вече спори за мястото на първа политическа сила. 

Заслуга на Нинова е издигането на Румен Радев за кандидат-президент на левицата. Над 2-та милиона гласа от целия политически спектър са потвърждение за добра политическа интуиция и кураж при взимането на решения.

Нератифицирането на Истанбулската конвенция и на Глобалния пакт за миграция също присъстват в нейния актив. 

За лидер на БСП бе избрана на 8 май 2016 г. Оттогава насам смени поколението в партията, като отвори път на нови лица. Обратната страна на обновителния процес е, че амбицира вътрешно-партийната опозиция. Намират характера ѝ за труден, но не отричат позитивите от биткаджийския ѝ нрав. Не отричат също така, че просто има характер. 

Характер, който през тази година ще ѝ трябва.

Редовните избори са два – европейски и местни. А както казва политологът проф. Александър Маринов, нищо по-малко от победа на изборите, няма да ѝ бъде отчетено като успех. 

Освен проф. Маринов плюсовете и минусите на опозиционната лидерка претеглиха предЕпицентър.бг двама историци – академиците Константин Косев и Георги Марков, политологът д-р Калоян Методиев, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Оценка даде и депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков. 

Накратко: какво постигна Нинова, какво загуби, какво предстои? 

Акад. Константин КОСЕВ: Ербап жена е, но българите не обичат екстремните ситуации

Нинова е ербап жена. Успя да извади напред БСП и да я стабилизира. Радвам се на ентусиазма и на енергията ѝ, но трябва да бъде по-кротка. Защото со кротце, со благо далеч се отива, както е казал един мъдър човек. 

Политическата битка е битка на дълги разстояния, тя не е като на фронта. Нинова е напориста, но трябва леко да намали темпото. Българите така сме устроени, че не обичаме екстремните ситуации. Ние предпочитаме кротко да вървят нещата. Такава ни е психиката. 

Тя води равностойна политическа битка с Борисов, въпросът е да се спазват нормите. Не бива да се казват хулни и груби думи, тъй като те са бумерангови и веднага дават обратен ефект. В най-новата ни история Ренета Инджова бе така напориста, но това не ѝ докара много активи. В политиката не бива да се прекалява с отрицанието. У нас много се цени българин да има високи позиции на международната сцена. Това че Нинова е настроена критично към Станишев, се отразява неблагоприятно, тъй като все пак той е българин, който заема отговорна длъжност в европейски мащаб и трябва да ценим тези наши представители. 

Акад. Георги МАРКОВ: Целенасочена и ясна като политик 

Корнелия Нинова е жена със силен характер, целенасочена е и е прекалено ясна за политик. Обикновено политиците усукват, особено по жизнено важни въпроси. Нейната сила е в тази яснота, което се цени от хората. Хората разбират какво има да им каже. Има и организаторска дарба – стегна партията, приведе я в динамичен вид и постави въпроса за властта. Когато се поставя въпроса за властта, човек трябва да чувства, че има готовност за нея – както лична, така и на съответната политическа партия. 

Д-р Калоян МЕТОДИЕВ: Наложи се като нов тип политик

Корнелия Нинова се наложи като нов тип политик с няколко основни инструмента: говорене в прав текст, деидеологизация, прагматизъм, поемане на рискови ходове. Това е и новата европейска реалност. 

Не може да се отрече, че демонстрира смелост и решителност за действия, което е дефицитна стока в епохата на полу-мъже, затънали в зависимости, страх и безгръбначие. Мнозина не издържат и се предават или продават, но към днешна дата не и тя. Това безспорно заслужава адмирации. При жените интуицията, ирационалното играят силна роля в политиката – да усещат хора, събития, решения… И Нинова го прави. Апропо, ирационалното е основата на консерватизма. 

Ценното, от моята политическа гледна точка е, че работи за важни политическа каузи - борбата ѝ с нарушенията на демократичните принципи, на които сме свидетели в момента в държавата, Истанбулската конвенция, Пакта за миграцията. Не се побоя да се сблъска фронтално с придворния бизнес, удържа на външен натиск по различни теми и много други. Събирането на съвкупност от политики, покриващи целия политическия спектър, е нещо, което не може да ѝ се отрече. Битките трябва да се водят за общото благо, а не за тяснопартиен интерес. Защото партиите са просто средство, а не цел в политиката, което, струва ми се, тя започна добре да разбира. 

Пожеланията ми са за много здраве и виталност. Останалото е комбинация от човешка и Божа работа. 

Андрей РАЙЧЕВ: Не познава заден ход, в партията държи „асо пика“

Ще започна с една шега: Корнелия значи "рогата". Това не е изненадващо за нея. Не зная дали родителите ѝ са имали нещо такова предвид, но в резултат, че е толкова рогата, тя в куп неща е първа. Тя е първата лидерка на БСП. Преди нея партията не е имала за лидер жена. 

Тя е и първата, която става лидерка без волята на предишния лидер. В този смисъл Корнелия Нинова е изненада.

Тя е успялото, „рогатото“, което е плюс, което обаче е и минус. 
Прекалено много се бие и много слабо познава задния ход. Тя почти не знае как се превключва на задна скорост. Това, че не е маневрена, е симпатично, но скъпо удоволствие. 
Дотук обаче печели.

Тя е човек, преминал през противоположности. Момиче от село, завършила НГДЕК (б. ред. - родена в село Крушовица, завършва с отличие гимназията за древни езици и култура и право в СУ „Св. Климент Охридски“). Тя е български мениджър, който работи за арабските страни. Животът ѝ е пълен с противоположности. 

В нея има биткаджийски заряд и последното, което е характерно за нея, е австрийската мъдрост: „Другите да воюват, ти сключвай бракове“. Ако трябва да ѝ се пожелае нещо, това е да побеждава по-пестеливо. 

50 години за един политик са разцветът. Идеална възраст на това поприще. Руснаците имат поговорка: „Ако до 20 години нямаш здраве и сила, никога няма да имаш. Ако до 30 години нямаш акъл, никога няма да имаш. Ако до 40 години нямаш богатство, никога няма да имаш. Ако до 50 години нямаш власт – толкоз.“ 

Безспорно, биткаджийският нрав мобилизира опонентите и противниците ѝ. Затова са толкова битките, които води. Тя си направи битка за партията, в която да участват не пленум, не конгрес, а цялата партия. В този смисъл държи в ръката си „асо пика“. Каквото и да се случи, трябва цялата партия да гласува, където тя, поне в момента, ще бие с 90% 

Каквото и да правят противниците ѝ, тя държи асото, което може да изиграе на масата. 

Проф. Александър МАРИНОВ: Изпитанията за нея предстоят!

Корнелия Нинова е видимо по-различен политик от досегашните лидери на БСП. Откроява се! Това, което до момента доминира като нейно най-голямо постижение, е победата на президента Румен Радев и по-точно нейното решение да подкрепи такъв тип кандидат и точно тази кандидатура. Това беше летящ старт на лидерското поприще.

Нинова със сигурност промени опозиционното поведение, най-вече говорене на БСП. БСП стана остра, активна, на моменти - агресивна в добрия смисъл опозиция, която създава необходимост да се съобразяват с нея. Преди имаше момент, когато не ѝ обръщаха внимание, по-скоро се отнасяха малко пренебрежително към нея. 

Положителна характеристика е, че Нинова инициира и придвижи разработването на документ като „Визия за България“. Самият факт, че няма друга партия с такъв документ, е показателен.

В същото време Нинова е прекалено импулсивна, прекалено реактивна и като прибавим, че се изказва почти по всеки въпрос, това води до опасността от недостатъчно задълбочаване. А оттук - и до съответни политически грешки, които при лидера имат по-голяма цена, отколкото при другите политици. Тоест, много по-добре би било да говори по-рядко, по-кратко, по най-важните въпроси и с повече тежест. За останалите неща има и други членове на ръководството, има депутати. 

Искам да видя и окончателния вид на „Визия за България“. За мен това е важен тест – и за БСП, и за самата Нинова. Ако този документ бъде приет, без да бъдат отстранени сериозните недостатъци, които имаше, ползите от него ще бъдат сведени до нула. Но това е процес в развитие. 

Големите изпитания пред Нинова предстоят. Това, естествено, ще бъдат следващите избори. Според мен през тази година ще има три пъти избори, а това е сериозно изпитание за всеки лидер. Огромно напрежение. Ако успее да се справи, да доведе БСП в кондиция за едно убедително представяне, бих казал – за победа. Защото при тази политическа ситуация, с такива управляващи – изхабени, концентрирали голямо недоволство, нищо друго няма да й бъде зачетено като успех, а бих казал – няма да бъде и простено. 

Георги МАРКОВ, депутат ГЕРБ: Първа от лидерите у нас усети вятъра на промяната в Европа 

Аз съм от противниковия на госпожа Нинова политически лагер, но това не ми пречи да я поздравя за годишнината, да ѝ пожелая здраве и да я поздравя за важните и общонационално значими позиции, с които помогна да се постигне политически консенсус между управляващи и опозиция в България.

От консенсусните точки на първо място бих откроил ревностното оспорване на приемането на Истанбулската конвенция у нас и въвеждане на джендър идеологията и комитета GREVIO. 

Подчертавам и позицията ѝ срещу приемането на Глобалния пакт за миграцията на ООН, който ни внушава, че съществува право на миграцията, а такова няма; че миграцията била инкубатор на просперитета на Европа. 

Не на последно място поставям и позицията ѝ спрямо евроинквизицията срещу една приятелска страна със силен министър-председател, какъвто е Виктор Орбан. 

Тези неща са впечатляващи и независимо, че аз съм от политическия противников лагер, не ми пречи да ги оценя реално. Така, както и Корнелия Нинова поздрави нашия премиер и лидер на партията няколко пъти, когато той постъпи по сходни проблеми. Например, не предприе изгонване на руски дипломати само по слухове и следствени действия без съдебно решение. 

Познавам лидерите на БСП от началото на прехода. От всички тях, след Тодор Живков, Нинова е най-хитрият лидер на БСП в добрия смисъл на думата. Успя да усети, много преди своите колеги от другите политически сили, вятъра на промяната в Европа. Защитава национално отговорни позиции, към които Европа, рано или късно, ще отиде. 

На фона на рухващите социалистически партии в Европа - от Франция, през Италия и Австрия, до Полша - Корнелия Нинова държи фронта на левицата в България. Това прави предизборната борба у нас по-оспорвана и по-сладка победата, когато тя се случи. Така стана на последните парламентарни избори, когато Борисов победи една силна партия. 

Кольо КОЛЕВ: Вдигна на крака БСП, сега да потърси съюзници 

В политиката 50 години са младенческа възраст. На фона на един Уинстън Чърчил например е дори детско-юношеска. За политик, който успее да се задържи във властта, това е само началото. 

Дотук Корнелия Нинова постигна няколко много важни неща. 
Сложи край на изборните победи на ГЕРБ с кандидатурата на Румен Радев за президент, което е нейна лична заслуга.

Вдигна на крака БСП, която се бе превърнала в обезверена и почти умираща партия. БСП в момента представлява реална политическа сила. Като социолог, на базата на изследвания, мога да потвърдя, че преди Корнелия Нинова нещата наистина бяха много, много тъжни. Преодоляването на пълното обезверяване е огромен успех.

Завоюва нови позиции, противопоставяйки се дори на ПЕС за така наречената Истанбулска конвенция. Показа кураж, като скръцна със зъби и на партийните си другари в Европа в името на националните интереси, както тя ги разбира.

Намери изключителни партийни остриета, едно от които, без съмнение, е Елена Йончева, която нанесе сериозни удари на управляващите. Бих добивал още проф. Иво Христов, Крум Зарков. 

Какво не постигна? 

Това, което никой партиен лидер на БСП не е постигал: да ликвидира опозицията срещу себе си. В БСП това е характерна особеност, която те наричат вътрешно-партийна демокрация. За нейно успокоение всички лидери преди нея са имали вътрешна опозиция срещу себе си, потискана в една или друга степен, но съществуваща реално. 

Мисля, че греши и с патоса, който влага в атаките срещу ГЕРБ. Този патос е формулиран така: Искаме властта, за да свалим ГЕРБ и да сложим край на това вредно управление. Тук акцентът трябва да е поставен обратно: Искаме да сложим край на това вредно управление и в името на това сме готови да вземем властта.

„Искаме властта“ изглежда малко пресилено и в този смисъл не създава единен фронт на всички недоволни от управлението на ГЕРБ. 

„Визия за България“ също не стига. Тя е насочена към всички - има и за малкия, и за средния, и за големия бизнес, и за пенсионерите, и за здравеопазването и т.н. Липсва таргет групата, ясната цел партия на кого точно си ти. „Визия за България“ в този си вид не може да служи за политическа употреба, ако не претърпи синтезиран превод. От две-три изречения на избирателя трябва да му стане кристално ясно каква му предлагат. Идеята, че му предлагат да смени властта, не е достатъчна. 

Друг традиционен проблем е липсата на съюзници. Поведението, излъчването, изказванията при БСП внушават сякаш идеята, че БСП си е самодостатъчна. Аз, например, не разбирам схизмата с АБВ. БСП печели, когато привлича подкрепа отвън. Румен Радев е типичен пример в това отношение. Трябва отваряне - дори не толкова към партии, колкото към хора. Хора с интелектуален потенциал; хора, които биха могли да бъдат съпричастни не към лявото, а към нормализацията на страната. Така че страната най-накрая на бъде вкарана в нормално русло на управление и на обществен и социален живот. 

Сега тече битка за евролистата, за това ще издигнем ли Станишев, кой приема Истанбулската конвенция и кой не. Това е вътрешна битка, а битката трябва да е за привличане на качествени и можещи хора отвън. Това са основните проблеми на Корнелия Нинова и на БСП. Както подчертах, 50 години са младенческа възраст за един политик и може би тя ще успее да нацели ваксата. 

Кънчо СТОЙЧЕВ: Истински водач с цялата прелест и ужас на думата 

Познавам Корнелия от 4 години. Сигурно сме се срещали една дузина пъти. Три са отчетливо доминиращите ѝ качества: 

- енергия, огромен заряд 
- целеустременoст, яснота за целите 
- ясни морални червени линии, принципи извън дискусия 

Вероятно поради увереността ми в диалектическата логика, това са и най-големите й слабости. Защото огромната мощ изисква не по-малко мощни спирачки; защото целеустремеността може да убие гъвкавостта и компромиса; защото моралната чистота и претенция може да прерастне в сектантство. 

Вероятно горните думи са твърде субективни и не могат да не бъдат. Но безспорното, обективното е, че Корнелия е лидер от най-висока класа, истински водач с цялата прелест и ужас на тази дума. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Drugite-za-Ninova--Rogata-izpravi-BSP--postavi-vaprosa-za-vlastta--mozhe-da-kara-samo-napred-/172935/11/33

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!