Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

В речта си преди гласуването британският премиер призова депутатите да гласуват в полза на сделката, която тя постигна с ЕС, като им каза, че имат това задължение заради резултата от референдума през 2016 г.

Британският парламент не подкрепи споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз. Сделката получи 202 гласа "за" и 432 "против", предаде Нова тв. 

Тереза Мей губи с 230 гласа разлика, което е прецедент в съвременната история на Великобритания. Досега най-тежката загуба на британски премиер е била със 166 гласа. 

Оказва се, че 118 депутати от Консервативната партия на премиера Мей също са гласували "против" - заедно с 248 депутати от Лейбъристката партия. 

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обяви след гласуването, че внася вот на недоверие срещу правителството. 

Мей явно беше очаквала подобно развитие - секунди преди изказването на Корбин тя заяви, че акоопозицията внесе вот на недоверие, воденото от нея правителство е готово да свика дебатите и гласуването по него в сряда, тоест утре.

Би Би Си отбелязва, че ако правителството изгуби вота на недоверие, Мей ще трябва да подаде оставка. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване. 
В речта си преди гласуването британският премиер Тереза Мей призова депутатите да гласуват в полза на сделката по Brexit, която тя постигна с ЕС, като им каза, че имат това задължение заради резултата от референдума през 2016 г.” 

"ЕС няма да предложи алтернативна сделка. Вярвам, че имаме задължението да изпълняваме демократичното решение на британския народ", каза тя, предупреждавайки депутатите, че ЕС няма да предложи никакво "алтернативно споразумение". 

Британският премиер Тереза Мей и нейното правителство ще бъдат изправени пред вот на недоверие в сряда, след като сделката, която Мей договори с ЕС за излизането на Великобритания от Съюза, претърпя исторически провал, съобщи междувременно Би Би Си. 

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вота за недоверие в парламента, като заяви, че днешния вот е най-голямото поражение за правителството от 20-те години на миналия век. 

След две години на преговори тази присъда е "абсолютно решаваща", категоричен е той. 

"Излизането без сделка не трябва да е вариант, постоянен митнически съюз трябва да бъде гарантиран, а правата на хората да бъдат защитени", каза Корбин и допълни, че премиерът е "затворила вратата за диалог." 

"В последните две години тя имаше само един приоритет и това беше Консервативната партия",заяви той. 

Вотът беше отложен от Мей през декември заради липсата на подкрепа. Министър-председателят няма необходимото мнозинство в парламента. 

Правителствените загуби с повече от 100 гласа са изключително редки; единствените, записани през миналия век, се случват при лейбъристкото правителство на малцинството през 1924 г., припомня Агенция "Фокус". 

След Втората световна война, единствените поражения на правителството в подобен мащаб са били 89 гласа през 1979 г. и 86 през 1978 г. 

Два месеца и половина преди датата, в която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз и две години и половина след референдума за Брекзит, страната е все по-разделена, а бъдещето ѝ противоречиво. 

Докато привържениците на излизането на Великобритания от Евросъюза са в очакване на раздялата с Брюксел, за противниците - тя е равносилна на катастрофа. 

От Кралския монетен двор съобщиха, че от началото на този месец силно е нараснало търсенето на злато във Великобритания. Най-много продажби има в Северна Ирландия. Борсите също са в очакване на резултатите от вота в британския парламент. 

От ЕС следят с внимание събитията в Лондон. Главният европейски преговарящ Мишел Барние ще изчака крайния резултат от вота, независимо от късния час, и ще се срещне след това с депутатите в Европейския парламент в Страсбург. 

След загубата в парламента Мей ще има 3 дни, за да представи нов вариант на сделката, които обаче трябва да бъде съгласуван с страните членки на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обаче многократно заяви, че това е окончателният вариант на споразумението и че то няма да бъде предоговаряно. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Iznenada--Britanskiyat-parlament-othvarli-sporazumenieto-za-Brekzit-/172972/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!