Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Гранитски: Политиците от всички разцветки са виновни за престъпността сред циганите

Българските политици от всички разцветки са виновни за формирането на постоянен криминален контингент сред циганите. Години наред държавата си затваря очите, а институциите бездействат. Това заяви в интервю за Дарик директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски. 

По думите му всяко посегателство срещу човек на закона - военен или полицай, е не само наглост, то е престъпление. Затова случаят във Войводиново трябва да стресне всички политици - и управляващи, и опозиция, а институциите да започнат да си вършат работата. Държавата трябва да се отнася еднакво към всички свои граждани, които имат права, но и задължения, категоричен е Гранитски. 

Заедно с други интелектуалци и учени той изпрати писмо до премиера с настояване институциите и държавата да се задействат и да сложат край на беззаконието. 

Със случая във Войводиново, където има посегателство срещу униформен, ситуацията вече излиза извън контрол, коментира Иван Гранитски: "Имаме десетки хиляди случаи на възрастни, болни и бедни и самотни, които са бити, крадени, насилвани и убивани. 

Години наред държавата си затваря очите за проблема. Виновни за ситуацията са политиците, смята Гранитски: 

"Политиците заради изборите използваха този вид население и след избори го забравяха. Имаше даже десетилетие на ромското включване. Сорос и други такива подривни организации хвърлиха милиони уж за ромското включване. Тези милиони изчезнаха в нечии джобове на цигански барони, а нищо не се направи за обикновената маса хора, от които много голяма част са почтени, работливи, но също са изоставени на произвола на съдбата от собствената си държава. Част от малките циганчета не им се позволява да отидат на училище, пращат ги да просят или да се занимават с други неща. Те самите също са репресирани, защото са обречени на безкултурие, на неграмотност. Какви граждани искаме да станат от тях и да ги възпитаме, когато от мънички те са в това положение?!" 

"Последните 30 години от началото на т. нар. преход всички български политици, с много малки изключения, имат двойствено, двулично и контрапродуктивно отношение към циганите и доведоха до това положение - до безработица, до нарастване на престъпността, до формиране на постоянен крими континент от тези среди именно заради беззаконието. Беззаконието и липсата на власт водят до хаос и след това до по-тежки последици. Една част от населението има усещането, че има право да не плаща вода, ток, данъци и да бие военни. Като гражданин на тази държава, който си плаща данъците, аз смятам, че това е неправилно и държавата трябва да се отнася еднакво към всички свои съграждани," обобщава Иван Гранитски.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ivan-Granitski--Polititsite-ot-vsichki-raztsvetki-sa-vinovni-za-prestapnostta-sred-tsiganite-/172917/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!