Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Коста Рика се работи 6 дни седмично и цените започват от 1 долар

pochivka.blitz.bg

Кой от нас не е мечтал да живее в тропическа страна? Няколко наши сънародници превърнаха фантазията в реалност и прекараха три години от живота си в Централна Америка. 


Иванка Ангелова заедно със съпруга си и трите си деца е прекарала четири години в местността Коко в Коста Рика.

В интервю тя разказва за ежедневието, живота, бюрокрацията, сигурността, промяната на времето, странните животни и просто за начина живот в тази щастлива страна. Защо щастлива? Защото тази централноамериканска държава често попада сред лидерите на рейтингите на щастието. Иванка потвърждава: има усещане за абсолютна хармония. 

Първият шок: безоблачен живот и майчинство на 13 години

В Коста Рика не се бърза. Ако някой забави опашката в банка или друга институция, никой не гледа на този човек изнервено, напротив – всички се усмихват. Тук всеки винаги поздравява и открито показва емоции на радост. Pura Vida – това е отговорът на всички въпроси, тази фраза означава свободен, безпрепятствен безоблачен живот.

Местните вярват в Бога и често казват: gracias a Dios (благодарение на Бога). А за довиждане казват: que Dios quiere. Това означава: ако Бог иска, тогава ще се срещнем; ако Бог иска, ще дойда на работа. Друг предпочитан местен лозунг е маняна, което означава утре. Ако повикате майстор да поправи нещо, той няма да дойде днес, само утре.

Хората нямат навика да клюкарстват и рядко се карат. Ако шефът се развика на служителя, той може веднага да се прибере у дома и да не отива на работа. В тази страна, е ярко изразена сексуалната свобода, жените често раждат на възраст от 13-14 години и не са твърде загрижени дали детето ще има официален баща.

Тук лесно можете да срещнете травестити и гейове, които публично показват своята любов, но все пак в определени граници.
През годината температурите варират от 32 до 35 градуса, по време на дъждовния сезон, от май до ноември, градусите на термометъра падат до 30 градуса. Що се отнася до дъждовния сезон, то е условно, често сутрин малко ръми и това е. При дъждовно време нещата в килера и мебелите могат да се намокрят. 

От май до ноември пейзажът не изглежда толкова красив – всичко съхне. Дъждовете размиват пътищата, така че не винаги е възможно да планирате пътуване някъде.

Между другото, дори в разгара на горещините местните се движат в кожени ботуши, а децата често носят шапки, топли дрехи и затворени обувки. Факт е, че климатиците постоянно работят в супермаркетите и автобусите, така че преди да напуснете къщата трябва да вземете топли дрехи.

Говорим за времето в Коко, а в столицата на страната и в Карибския басейн, вали мнвого по-често. В столицата е по-студено, така че там ще са необходими дънки и пуловер. Местните често получават sms предупреждения за цунами и бури.

Бит: Кондо с басейн

Най-често хората живеят в така наречените кондо – това са частни двуетажни къщи, предимно винаги с басейн. Такава къща с две стаи, мебели, басейн ще струва $ 500 на месец и повече. Можете да наемете стая за 200 долара на месец.
Тук често можете да видите малки къщи с ниски тавани, където има пералня, съдомиялна машина, душ в двора. В много дворове растат банани, ананаси, пъпеши, дини.

Често къщите нямат огради. Ако има ограда, то със сигурност е с бодлива тел. Изглежда страшно. Между другото, за всеки три-четири квартала (един квартал се състои от около 10 къщи) има охрана, която постоянно обикаля територията. Хората редовно плащат за техните услуги, както и за почистване на територията, почистване на басейна, грижа за градината.

Заплати и цени

Минималната заплата в Коста Рика е 450-500 долара и това е месечната цена на частно училище.
Без лишения едно семейство с деца може да прекара с  400 долара за храна. Ако говорим за цени, продуктите започват от 1 долар. Местната валута е в колони, но навсякъде можете да платите в долари.

Хляб – 1 долар
Литър мляко – 1 долар
0,5 кг кафе – 1 долар
10-12 банани – 1 долар
Картофи – 3-4 долара за килограм
Обяд в кафене – от 10 долара
Пица за двама – 10 долара
Суши – от 10 долара.
Местни деликатеси – макаронени изделия със скариди – от 10 долара
Бързо хранене – от 5 долара

Работа и бизнес

В тази страна е разпространена шестдневната работна седмица, само училища и детски градини работят от понеделник до петък. Класическият работен ден продължава от 8:00 до 17:00, но мнозина започват в 6:00, докато няма силна жега. Супермаркетите се отварят в 7:00 часа.

Работата е доста трудна за намиране. Разбира се, възможно е някъде да печелите пари, но не можете да нахраните семейството си с тези пари. За да получите добро място, трябва да знаете английски и испански. Между другото, почти навсякъде можете да общувате на английски. Изключение правят болниците. Там или не знаят езика, или се преструват, че не знаят.
Популярно занимание е храната. Хранителният бизнес е много лесен за откриване, защото няма купчини документи, свързани със санитарните стандарти. Местните жители са поставили сергии или вагони в дворовете си, където продават шейкове, цевиче (суров петел, подправен с лимонов сок и кантарион, чили).

Друг вид бизнес е техниката. Тя се продава тук за луди пари, дори баналните блендери и тостерите са много скъпи.

Социална сфера

Ако работите официално, работодателят покрива застраховката на своя служител и семейството му. В противен случай трябва да плащате $ 20 на човек на месец. Тази сума постепенно се увеличава. Също така, размерът на застраховката зависи от заплатата: колкото по-висока е заплатата, толкова по-висока е застраховката.

В Коста Рика се отнасят много сериозно към ваксинацията, тя се изисква. Ако не се направят ваксинации, дори полицията може да нахлуе у дома ви.

Има особености и в областта на недвижимите имоти. Ако сте собственик на определен парцел земя, то той със сигурност трябва да бъде ограден. Ако не го оградите, тогава, някой може да изгради някакъв хамбар там и тогава ще бъде много трудно да изгоните този човек. Често собствениците съдят други хора, които не могат да бъдат изгонени от тяхната земя.

Същото се отнася и за наемането. Понякога работодателят не иска да се премести и живее в жилище под наем, докато вървят съдебни процеси. Като цяло има прекомерна бюрокрация, защото всеки документ отнема дълго време да бъде съставен и за всичко се чака много.

Образование за децата

Има безплатни и платени детски градини и училища. Безплатните изглеждат наистина занемарено, никой не е принуден да учи тук, така че децата могат да не посещават часовете, ако просто не искат.

Частното училище струва около $500 на месец. Такива институции са американизирани, тук те със сигурност ще изучават английски и испански.

Ако родиш дете в Коста Рика, то веднага получава гражданство, а родителите – право на пребиваване.

Престъпност: крадат дори чехли

Тази страна е сравнявана с Мексико и Колумбия. Тук обирите са нещо обичайно: престъпници се катерят през прозорци, крадат техника. Веднъж неизвестни хора влязоха в къщата на мой приятел и взеха няколко долара от портфейла му. От вратата ми бяха откраднати чехли. На мои приятели също откраднаха чехли. Понякога крадат и велосипеди, разказва българката.

Грабят предимно богатите – това е дори символично, защото има голяма пропаст между много богатите и много бедните.

Ако говорим за сигурност, вечер можете спокойно да се разхождате. Както казах, на всеки три до четири квартала се осигурява охрана.

Екзотична фауна насред града

Тук има невероятен животински свят. Енотите обичат да крадат храна, особено на плажа. Те често влизат в частни домове.
Маймуните събуждат населението в пет сутринта и цели семейства скачат по покривите, дърветата и електрическите проводници.
Има много сладки колибри, папагали, тукани.

Като цяло

Тази страна действително е щастлива, тук хората живеят в хармония.

Неслучайно Коста Рика е сред лидерите в списъка на щастливите страни. Тук на проблемите се гледа лежерно и просто се радваш на живота./pochivka.blitz.bg

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-6-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D1%86/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!