Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Софиянски: Всеки път се притеснявам какво ще изтърси Борисов пред чужденците!

Снимка Кадър БНТ

Какво работи Томислав Дончев? Той е вицепремиер, по какво?

Тези въпроси постави в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият служебен премиер и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски.

За какво отговаря другият вицепремиер - има една жена на мястото на Валери Симеонов? Има една безадресност, каза още Софиянски. 

Той каза и, че поставя под въпрос тезата за европейското лидерство на премиера Бойко Борисов. И се аргументира: "Аз всеки път като го видя на международна среща се притеснявам, защото не знам какво ще изтърси. Аз съм българин и искам моят министър председател да бъде уважаван."

След влизането си в ЕС България има изключително нисък авторитет, каза още Софиянски. 

Според Софиянски управляващите не могат да вземат едно решение и липсва стратегическа мисъл.

Помислете за пакета "Макрон", очевидно несправедлив закон - когато имаш тези аргументи, можеш да ги използваш пред европейските институции, смята той.

А що се отнася до протеста на българските превозвачи в Брюксел, на който бе и транспортният министър и евродепутатите от управляващата партия, Софиянски коментира: "Като не си свършиш работата, ще седиш на паветата! Това отново показва едно безсилие за взимане на решения."

Вземете едни прости винетки. Отстъпва се пред всеки натиск, продължи той. 

"Българската икономика не бих казал, че е сбъркана структурно, но проблемът на България е, че се развива с много по-бавни темпове, отколкото е задължително", коментира Софиянски изказване на зам.-шефа на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По негово мнение това е и причина да се гледа скептично на влизането на страната ни в Еврозоната.

Като проблем в икономиката той изтъкна това, че се дават пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален БВП. Ако те бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, смята той. По негово мнение се изисква една много по-дългосрочна стратегия.

"България трябваше и трябва да има два приоритета. Това са земеделието, в което имаме традиции и което е марка. Българският зеленчук не можеш да го ядеш никъде в Европа. Другото, естествено, е хубавата природа и туризмът", посочи Софиянски.

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие. "Икономиката трябва да бъде буфер при въвеждането на еврото. Стандартът ни на живот не позволява навлизане на еврото у нас. Икономиката трябва да има много по-силен растеж, тя да поеме удара, доходите да се качат, пенсиите драстично да се увеличат. Пенсионер с нормална пенсия 350 лева, как ще живее със 170 евро в Европа? За да се качат доходите, икономиката трябва да плаща, да има силен растеж, за поеме сътресенията", смята Софиянски. 

"Колко загуби България в стопански план? Ние от "Южен поток" се присъединяваме към "Турски поток". Какви патриоти в правителството?! Какви са тези хора?! 10 години - провален огромен стратегически проект. Ние и днес нямаме ясното за българската икономика и тя се базира на това, че ще внасяме газ от Турция и от Гърция. Нито Турция произвежда газ, нито Гърция произвежда газ. Какво означава това - не искаме да сме зависими от Русия, ще сме зависими от Турция! Този тип решения се отразяват изключително на икономиката", обясни той.

"Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. От 97-ма до 2007-ма България се е развивала стопански много по-силно, отколкото след влизането ни в ЕС и това се дължи единствено на некомпетентното управление на държавата, на слабите леви правителства - на Станишев, Борисов и частично Орешарски, на хаоса в стратегията, на липсата на идеи, на работата на парче. Липсва амбиция в това правителство да мръдне. За мен некадърността е по-страшна от корупцията", посочи Софиянски.

На въпрос съгласен ли е с твърдението на "бащата на валутния борд" Стив Ханке, че приемането на еврото не е пожелателно за България, Софиянски коментира. "Какъв баща на валутния борд? Няма баща на чисто българско решение! Той беше против валутния борд. В качеството си на министър-председател аз подписах споразумението с Международния валутен фонд и валутния борд през 1997 г. И най-учтиво го помолих да напусне кабинета ми."

Софиянска разказа още, че икономистът дошъл в кабинета му и му подал договор да му стане съветник срещу 40 000 долара. Срещата им продължила доста кратко. "Най-учтиво го помолих да напусне кабинета ми", спомни си Софиянски. След отказа Стив Ханке станал съветник на президента (1997-2002) Петър Стоянов. И щом видял, че правителството ще подпише с МВФ за въвеждане на борд, станал и най-големият му защитник.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Stefan-Sofiyanski--Kato-sluzheben-premier-nay-uchtivo-pomolih-Stiv-Hanke-da-napusne-kabineta-mi/172793/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!