Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Славчо Велков: Самолетът Ф-16, който ни предлагат, е виртуален! Сделката ще отиде над 2 млрд. лв. Преди три година Румъния получи 12 подобни самолета, в момента летят по-малко от половината

Тази сделка ще отиде доста над 2 милиарда и не може българската икономика и българските граждани да бъдат натоварвани с такава непосилна тежест, когато правителството твърди, че няма пари за социални нужди, пенсии и 

Изтребителят Ф-16, който ни се предлага в момента е виртуален, не съществува в момента. Сделката ще отиде над 2 млрд. лв.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от левицата Славчо Велков.

Офертата за изтребители, за която ни убеждават, че е много добра, не отговаря на 4 от 7-те задължителни изисквания, изтъкна народният представител.

"През юни взехме решение и утвърдихме проектите за за инвестиционен разход и зададените допълнителни изисквания. С този доклад, който се внася, правителството иска да бъде упълномощено да води преговори за сключване на договор за определен тип самолет, но и да се отклони от задължителните условия, включително и от финансовата рамка. Тоест правителството иска от парламента да извърши дейност, с която да нарушава собственото си решение, което е със силата на закон. Просто няма как да стане да бъдем принудени да направим нещо подобно", бяха точнте думи на Славчо Велков. 

"Този вариант на самолет към момента не се произвежда и е от виртуален тип, той не съществува. Финансовата рамка надвишава с много голяма сума приетата от парламента от 1,5 млрд. лева без ДДС. Тази сделка ще отиде доста над 2 милиарда и не може българската икономика и българските граждани да бъдат натоварвани с такава непосилна тежест, когато правителството твърди, че няма пари за социални нужди, пенсии и т.н.", изтъкна Славчо Велков. 

БСП няма да подкрепи сделката за самолетите, защото правителството иска от парламента да наруши собственото си решение, изтъкна той. 

„Офертата за Ф-16 не отговаря на изискванията в проекта“, категоричен бе той. По думите на Велков този тип самолет не е виждан, той още не е произведен. Финансовата рамка е надхвърлена, няма детайлна информация за офертата, срока за доставка не може да се изпълни, тъй като преди нас този тип бойни самолети са поръчани от Бахрейн и Словакия. Някои технически характеристики също ни притесняват. Последното е начинът на плащане, тъй като утвърдихме да се разсрочи от 5 до 10%“. 

„В Турция от 1990 година летят Ф-16. За 28 години са загубили над 30 в авиоинциденти и аварии. Тоест 10% от поръчката“, посочи той. „Това решение на правителството е подчинено не на националния интерес, а на корпоративен, личен или дори партиен интерес“, смятат от БСП. 

Велков припомни, че само преди седмица американският президент Тръмп каза, че не му пука за Европа. “Офертата, която се готвим да приемем, е поредния опит да се неглижират много важни за нацията въпроси“, заяви още Велков. Добави, че правителството ще купи един чувал, който дълго време ще бъде изтупван заради големите разходи, които ще направим. 

Преди три година Румъния получи 12 подобни самолета, в момента летят по-малко от половината, посочи той.

И направи извода, че всичко това, което се прави в интерес на офертата за Ф-16, е подчинено на корпоративен, а може би и партиен интерес. 

Офертата, върху която ще готвим договор, предполага доста по-голяма сума от заложената рамка и изисква изграждането на допълнителна инфраструктура, каза Велков. Той даде пример, че хангарите, които в момента съществуват, не са пригодени за Ф-16. 

Славчо Велков, който е и експерт по сигурност, отново изтъкна, че моделът, който се предлага на България, не съществува, още е на чертожната маса.

Правителството няма да купува котка в чувал, а ще купи чувал, който дълго време ще бъде изтупван, каза в заключение депутатът от левицата.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Slavcho-Velkov--/172498/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!