Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Юрий Асланов: Всяко малко камъче може да прекатури каруцата на властта, камо ли боен самолет!

Таня Джоева

Юрий Асланов завършва икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител е на социологическа агенция "АФИС". Член на Националния съвет на БСП.

- Господин Асланов, политическата 2019-а вече се завъртя на бързи обороти: винетките, покупката на изтребителите, скандалът около либийския кораб, етническият проблем, прогнози за ценови шок. Очаквате ли покачване на напрежението или ще се повтаря познатият от 2018-а ритъм – скандал-затишие, скандал-затишие? Докога? 

- Няма да е по-различно от миналата година. Напрежението ще продължи да се трупа и при някакво екстремно развитие на ситуацията може да се взриви. 

Причините се и обективни, и субективни. От субективните бих откроил нежеланието на правителството да признае променените реалности и да продължава да играе на инат за пълен мандат. Няма да е пълен, разбира се, но нежеланието да се отиде на предсрочни избори само ще влошава обстановката. 

- Нерешените проблеми се трупат, протестите са почти всекидневие, но големият трус все подминава властта. Защо? На какво се дължат съпротивителните й сили? 

- Няма никакво значение с какъв резултат ще приключат евентуалните предсрочни избори. Прекалено се акцентира в някои коментари на въпроса, че изборите няма да доведат до нищо ново. Не е така. Изборите са своеобразен отдушник и както и да завършат, ще свалят напрежението. 

Доверието в институциите, в политиката и партиите въобще е в най-ниската си точка от началото на демократичните промени в България. Изборите, сами по себе си, няма да го върнат, но ще го възстановят частично. Това е сигурно, както е сигурно, че след избори обществото се успокоява и, дори да има недоволство, то се очиства от политическия си профил. Поне за известно време. Сега цялото недоволство, всичкият гняв и протестната енергия имат политически характер.

- Вашата агенция АФИС бе единствената, която през ноември отмери лек превес на БСП пред ГЕРБ. Останалите социолози сочат приближаване на позициите, но ГЕРБ остава първа сила. Има ли нещо, което пречи на социалистическата партия да се откъсне напред, да бъде припозната за алтернатива? 

- В рамките на така наречената статистическа грешка силите са изравнени. Евентуалният превес на която и да е от двете партии е условен, не е категоричен. 

Дали на БСП нещо й пречи… Пречат й много неща, но има едно нещо, което й помага. Това е ГЕРБ. Три четвърти от хората не искат ГЕРБ да продължи да управлява, независимо от това, че на този етап малка част от тях припознават БСП като инструмент на наказанието. Въпрос на време е това да се случи. 

Прочие, страхът на мнозина от това протестният вот да се насочи именно към БСП е майката на разпространяваните слухове за нови политически проекти. Ясно е, че се отваря огромна ниша за протестно-наказателен вот и това разпалва въображението на политическите инженери.

- Европейските избори се отличават с по-ниска избирателна активност. Очаквате ли засилен интерес през май и най-вече - има ли условия за силен наказателен вот точно на този вот, който да разклати статуквото и да доведе до предсрочни парламентарни избори? 

- Традиционно избирателната активност на европейски избори е с около 25-30 на сто по-ниска в сравнение с изборите за Народно събрание и почти 40 на сто по-ниска от местните избори. Така е не само в България. Не очаквам това да се промени. 

Самата идея да се пратят в Брюксел 17 чиновници на високи заплати не е особено привлекателна предвид на това, че повечето хора в България не вярват, че българският глас в Европа има тежест и че нещо ще зависи от нашия евродепутатски корпус. 

Досега евровотът у нас не се е проявявал като наказателен, че да предопределя автоматично съдбата на правителството. Предишните евроизбори станаха повод, а не причина за оставката на кабинета „Орешарски“.

- Реденето на евролистите може ли да доведе до вътрешен трус в БСП?

- Реденето на листи за каквото и да е в БСП винаги предизвиква вътрешно напрежение. Това е истинска партия и в нея участват активни хора – всеки със свое мнение, което са готови да защитават с всички сили и по всеки повод. И нищо не би ги спряло да търсят във всичко повод да се разграничават и от ръководството на партията и от решенията на нейните колективни органи, ако сметнат, че техният глас не е зачетен или отчетен. 

Това не го виждаме отдавна в другите партии. Остана сал една БСП.

Вътрешният трус, както го нарекохте, е перманентно състояние и начин на съществуване на БСП. Може би в това е очарованието й, защото я прави жива при всякакви обстоятелства. Има партии, които, ако са откачат от властта, ще се разпаднат. Така беше с НДСВ, така е и с ГЕРБ.

- ГЕРБ отчетливо доминират на местно ниво. Ако победят на двата вота – европейски и регионален, имат ли шанс да изкарат мандата си докрай?

- Могат да довършат мандата дори и да загубят всички избори, но това ще е агония. Нито обществото, нито икономиката ще го понесат без тежки щети.

- Президентът влиза в директен и дълбок конфликт с управляващата партия. Това ли е обяснението за високото доверие към него? Има ли риск сравнително малките правомощия на държавния глава, които ограничават действията му, да доведат до разочарование сред поддръжниците му? 

- Едни ще оттеглят подкрепата си за него, но други ще дойдат. В този сблъсък няма как президентът да е губещата страна, защото изговаря онова, което хората и без това мислят.

- Коя от острите критики на Румен Радев бихте откроили Вие?

- Високомерието, липсата на социална чувствителност и чувството за безнаказаност на управляващите. Те дори не правят усилия да демонстрират лицемерна съпричастност към нещастията и страданията на хората. Гласът на президента по тези въпроси ехти най-силно и се чува надалеч.

- Сякаш има свободно пространство за нови политически субекти. От друга страна, твърде често избирателите са били подлъгвани с инженерни или контролирани проекти. Вие как бихте предупредили гласоподавателите? Как хората, които не следят политиката в детайли, да различат автентичния проект от ментетата?

- Вече е трудно да се появи нов достоверен политически проект, който да направи голямо впечатление. Въображението на народа като че ли се изчерпа. 

- Какви са шансовете за успех на проекти, които се свързват с имената на Мая Манолова, Слави Трифонов, Румен Радев?

- Не вярвам в плановете за такива проекти, затова не искам да коментирам евентуалните им шансове. Ще се разбере каква им е силата, ако или когато се появят. До тогава всичко ще е в полето на слуховете е гадателствата. Нямам такава дарба.

- В последните дни дискусията около избора на нов изтребител за ВВС ескалира. Може ли този казус, който тепърва ще минава пред парламента, да преобърне властта? Ще засили ли БСП натискът върху управляващите? 

- При определени обстоятелства всяко малко камъче може да прекатури каруцата на властта, камо ли боен самолет. 

По този въпрос се води пропагандна война със сравнително равностойни аргументи. Управляващите представят сделката за "Грипен" като корупционна, а президентът обвинява управляващите в липса на характер да опонират на „Големия брат“ за неизгодния за България американски проект. Хората мразят еднакво и двете неща – и корупцията, и липсата на национално съобразена външна политика. 

Все пак президентът е в по-силна позиция, защото когато обвиненията в корупция идват от страна на правителство, което и без това е заподозряно в корупция, няма как да звучат искрено.

- Позволете и един въпрос, който опира и до социални проблеми, и до народопсихология. Имат ли френските „жълти жилетки“ почва в България?

- Краткият ми отговор е – не. Дългият няма да ви хареса, защото се отнася до ролята на медиите при интерпретирането на социалните събития по света и у нас. Затова ще го спестя.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Yuriy-Aslanov--Pravitelstvoto-igrae-na-inat-za-palen-mandat--No-palen-mandat-nyama-da-ima/172461/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!