Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БХК скочи на Каракачанов: Преследването на цели групи хора по етническа принадлежност е незаконно!

кънев655-402-bhk-situaciiata-s-pravata-na-choveka-v-bylgariia-e-trevozhna

След вчерашните изявления на вицепремиера Каракачанов във Войводино, който осъди циганското насилие и заяви, че ромите у нас стават все по-нагли, от Българския хелзинкски комитет /БХК/ излязоха с кратко становище на своята фейсбук страница, с което остро порицаха Каракачанов. 

Ето какво каза той едно към едно: 

„Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа“. 

Ето какво написаха от БХК едно към едно: 

„БХК изразява съпричастност към пострадалия от побой в с. Войводиново военнослужещ, и надежда, че извършителите ще бъдат изправени пред съда и ще понесат предвиденото от закона наказание. 

Във връзка с изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов сме принудени обаче да припомним, че наказателната отговорност е лична. 

Преследването на цели групи хора, обособени по етническа принадлежност, заради деяния на отделни техни членове, е незаконно. 

То е характерно за фашистката идеология и ръководещите се от нея режими.“

Междувременно  в Комисията за защита от дискриминация бе получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за думите му за ромите, пребили военослужещ.

Жалбата е от Сдружение „Единство“ в Хасково.

Източник: фейсбук, БХК

Източник/ци: http://onovini.com/2019/01/%D0%B1%D1%85%D0%BA-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!