Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството решава днес за избора на нов боен самолет. Ще купуваме ли F-16? Ще купуваме, ще купуваме...

Днес решението за избор на нов изтребител трябва да влезе за разглеждане от Министерския съвет. 

Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че на днешното заседание на правителството ще бъде разгледан докладът на военнно-политическата група, която предлага България да приеме офертата за закупуване на Ф-16..

Точката не е включена в официалния дневния ред на днешното заседание, но според зам.-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група това е "твърде вероятно". 

След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура.

В проекта е записано, че ще трябва да бъдат променени условията в проекта за инвестиционнен разход, одобрен от Народното събрание (НС). Цената на самолетите в проекта е 1.8 млрд. лв., а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години. 

Според Каракачанов е важно да се направи избор за един силен изтребител за следващите 30-40 години, защото по думите му останалите приказки са дребно политиканстване. 

,,Някой може ли да гарантира какво ще се случи след година-две, три, 20 или 30 на Балканите, кое е по- добре - да купим нещо сериозно, силно, което ще може да ни върши работа и защитава страната или така ще си правим дребни политически сметки, защото на някой му се е идвало на власт пък не му харесвали американските самолети. Съжалявам'', заяви военният министър. 

Президентът Радев определи процедурата за избор на нов боен самолет като опорочена и троен удар върху България. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова заяви, че кабинетът нарушава конституцията и БСП няма да подкрепи решението на правителството. 

Междувременно Белият дом излезе с официална позиция, в която се казва: "Администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.

Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности". 

В първите дни на новата година американската компания "Локхийд Мартин"  изнесе повече подробности за машината и увери, че новият изтребител Ф-16 ще отговаря на стандартите на НАТО за десетилетия напред. Новото попълнение във Военновъздушните ни сили е носител на най-модерните технологии, уверяват производителите му. Технологиите на Ф-16 блок 70 бяха тествани и вече са в употреба. От компанията са категорични, че самолетът отговаря на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че Военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение. 

F-16 разполага с многоцелеви радар, който може да проследява 20 отделни цели едновременно, и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от 4-то поколение. В допълнение към осигуряването на модерни и надеждни изтребители за България, „Локхийд Мартин” потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за страната ни.

Офертата включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което според компанията ще гарантира прозрачност в разходите.

Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа.

Очаква се скоро в Грийнвил, щата Южна Каролина, да започне производството на F-16 за Бахрейн и Словакия. В същия завод ще бъдат произведени самолетите за България

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Reshenieto-za-izbor-na-nov-iztrebitel-vliza-dnes-za-razglezhdane-ot-Ministerski-savet-/172427/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!