Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Кабинетът нарушава конституцията! БСП ще гласува против решението за нов боен самолет!

Нинова: БСП ще гласува против решението на кабинета за нов боен самолет!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че депутатите от левицата ще гласуват против решението на правителството за закупуване на нов боен самолет. 

Нинова обяви това пред медиите на пресконференция и обясни решението на червените, като го мотивира с проекта за предложение, който Министерският съвет се кани да внесе в парламента за гласуване и с решението по темата на Националния съвет на БСП от 10 юни 2018 г..

"Вижте какво ни предлага Министерски съвет да гласуваме", обърна се Нинова към медиите. И продължи: "Народното събрание да разреши проектът за международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, одобрен с решение на Народното събрание!" 

"Давате ли си сметка какво искат от нас?! Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата – парламента. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното и краят", не скри възмущението си лидерът на БСП.  

Корнелия Нинова припомни и, че БСП има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г.

"Партията след много труден дебат взе решение, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2 % от БВП, но при условия - реализиране посредством офсетни програми и индустриално сътрудничество; българската отбранителна промишленост да заеме своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности и т.н.", изтъкна Нинова. 

И направи извода, че "предложението на МС за закупуване на нов боен тип самолет противоречи не само на решението на НС, а и на позицията на БСП, изразена през юни 2018 г." 

 Управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят, бе "присъдата" на Корнелия Нинова на действията на кабинета. 

"България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства за нас. САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС – нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме ,че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава.Защо? Има решение на Народното събрание за модернизация на армията и вие знаете какво е то. Сега правителството на Бойко Борисов предлага друго решение на Народното събрание", каза Корнелия Нинова.  

Нямаме основания за промяна на тази позиция, затова депутатите на БСП ще гласуват против предложението на правителството, подчерта Нинова. 

Тя заяви, че подкрепя президента Румен Радев, който преди няколко дни каза, че процедурата за избор на нов изтребител е опорочена. Подкрепям позиции, които изговарят истината, а той казва истината. Това, че на някой тази истина не му харесва, си е негов проблем. Но преди да бъде решен един проблем, той трябва да бъде назован, а президентът Радев прави точно това - назовава много точно проблемите. Не съм забелязала да има лобизъм при него - има държавническа позиция и професионализиъм. В сравнение с много хора в България, той може би повече разбира от самолети,добави лидерът на БСП. 

Темата коментира и бившият министър на външните работи, сега секретар ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин. Според него с това предложение правителството не защитава интересите на страната и гражданите. 

"Поставя се в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката в противоречие на решение на Народното събрание", бе категоричен Вигенин. И призова да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ninova--BSP-shte-glasuva-protiv-reshenieto-na-kabineta-za-nov-boen-samolet-/172386/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!