Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Ненчев: Президентът да се съобрази с решението на НС за F-16, иначе ще взриви държавата

България прави правилния избор с изтребителите Ф-16, а конфликтът около това кой боен самолет да бъде купен за нуждите на българските ВВС е изкуствен и е резултат на „друг тип интереси”.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по БТВ бившият военен министър Николай Ненчев. 

На Богоявление президентът Румен Радев остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като заяви, че конкурсът е бил опорочен и правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената.

Според Ненчев обаче държавният глава лобира за свои интереси, в полза на русофилски организации, а изказването му било популистко. 

Колко пъти Румен Разем посети НС, за да изясни този казус, срещна се с парламентарните групи, с политико-експертната група, попита риторично и той и продължи: Този избор не е удар срещу България, така функционират парламентарните демокрации, а хора като президента създават хаос в демокрацията. 

Имам освен това основание да мисля, че Радев лобира за друг изтребител. Но аз винаги съм казвал, че има Радев преди Решетников, и след Решетников. Няма съмнение, че сега се опитват да ни наложат план Решетников, допълни Ненчев. 

Той припомни, че България е република с парламентарно управление, има три независими власти. Добре е да вникнем в законодателството и министрите, и президентът трябва да се съобразява с решенията на НС.

Николай Ненчев посочи още, че в подобни случаи изборът винаги е и политически, защото се касае за национална сигурност.

Изборът на Ф-16 - блок 70 е чудесен. А президентът е твърде противоречив – първо казва да вземем каквито и да е, но нека да бъдат нови.

Сега взимаме не само нов, но и много по-добър от „Грипен“. Нека президентът да се съобрази с решението на НС, защото иначе ще взриви държавата. Ние сме на прага на финализирането на тази сделка и аз много се надявам това да се случи, защото съм убеден, че този път България прави правилния избор, въпреки съпротивата на Радев, каза бившият военен министър.

По неговите думи в ръцете на депутатите на Доган е да бъде подкрепен в НС изборът на военните самолети Ф-16. 

 „Изборът на Ф-16 е чудесен. Но нека министърът на отбраната да помисли и да проведе настоятелни разговори за това при подписването на договора незабавно да получим 4 или 5 Ф-16 от САЩ, които да бъдат на разположение – за охрана на въздушното пространство, за обучение на пилотите и да спрем с онзи договор за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави правилния избор, въпреки съпротивата на Радев”, посочи отново бившият министър.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Nikolay-Nenchev--Balgariya-pravi-pravilniya-izbor-s-F-16--vapreki-saprotivata-na-Radev/172339/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!