Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин се заема с Америка

/Поглед.инфо/ Задържането в Москва около Нова година на американско-канадския гражданин, бившият морски пехотинец на САЩ Пол Уилън, който ФСБ обвинява в провеждане на „шпионска акция”, е знаково събитие, дори повратно. Това е отговор и на ареста в Америка на Мария Бутина по закона от 30-те години от миналия век и на другите арести в Америка на руски граждани по скалъпени обвинения и изобщо за всичко хубаво, което Америка ни е направила миналата година. Това е и присмех над санкциите: Москва дава на Конгреса на САЩ още един повод за санкции, каквито те си изберат.

Анализаторите от CNN първи изказаха съображения, че Москва подготвя размяната на Бутина за Уилън, безгрешният бивш морски пехотинец, ако не се смята неговото уволнение от служба уж за кражба. Ние можем само да се радваме, че CNN има такива анализатори. Такава размяна, разбира се, е възможна, след следствие и съд, може би дори по формула „всички за всички”. В затворите на САЩ има много наши политически затворници, затова може би Уилън е само първата лястовичка.

В случая става дума за обрат в политиката на Русия по отношение на САЩ и на целия Запад. Политиката на търсене на компромис със западните партньори е призната за безперспективна, за това говори не само задържането на Уилън, но още повече новогодишната реч на президента Владимир Путин. Той изобщо не спомена в нея Запада, никак, което пресвободната английска преса смята за „дръзко” оскърбление. Според нея така „Русия отхвърля Запада”.

Владимир Путин повтори в своята реч фактически мисълта на Александър Трети, че Русия „има само два съюзника – армията и флота”. Това бе забелязано от мнозина, но ще повее Путин повтори друга негова мисъл: „Русия няма приятели”. Президентът каза това с други суми, призова руснаците да се сплотят „защото Русия никога не е имала и няма да има помощници”. Това е отговорът на Москва за всички бъдещи санкции, взети заедно. И за намесата в делата на Русия.

Представя се, че мисията на Пол Уилън в Москва е била напълно редовна: да се свърже и пообщува с представителите на нашата „либерална опозиция”, да каже нещо, да предаде друго устно, без предаване на инструкции и отчети на извършената работа. Затова американските юристи с негодуване отричат, че Пол е изпълнявал в Москва някаква секретна мисия. Мария Бутина е арестувана в Америка за къде-къде по-невинното общуване с редови американци: тя никога не влиза във връзка с опозиционните дейци в Америка.

Сега са се появили „изтичания на информация”, при това от нашите прозападни медии, уж че на Пол Уилън в в хотел „Метропол” е предадена флашка с държавна тайна от някого: списък със сътрудниците на едно от секретните руски ведомства. След пет минути той е задържан от сътрудниците на ФСБ. Косвено намекват, че флашката е била подхвърлена от „някого” на Уилън.

Но това не променя същността на нещата: Уилън се е срещал с някого в „Метропол”, а може би не само там. Той често е бил в Русия и преди и знае руски език на основно равнище. И сега той е пристигнал в Москва на сватбата на приятел. Скоро ще разберем името на този щастливец.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Хънтсман се е срещал с Уилън, заявления от него засега няма. Затова пък държавният секретар Майк Помпео побърза да поиска завръщането на Уилън. Това едва ли ще стане и Помпео го знае, но на него му е нужно да прави страшни заявления за анализаторите на CNN. Нашият „агент” Доналд Тръмп засега мълчи.

Наистина Тръмп и неговите анализатори трябва да помислят, преди да започнат отново да налагат санкции. Като цяло задържането от Ердоган на американски проповедник в Турция доведе до криза в американско-турските отношения. Сега, след като задържа Уилън, Москва казва, че е готова за по-нататъшно влошаване на отношенията с Вашингтон.

Факт е, че много независими анализатори смятат, че американският санкционен пакет е празен. Разбира се, може да измислят нещо друго, само че то може да удари много по-силно американската доларова система, а руските суровини и военно-технически ресурси за износ ще останат на пазара. При основните стокови групи с широк профил, на първо място храната, Русия вече напълно замества вноса. А руският еквивалент на SWIFT в Русия вече работи. Слуховете за оставката на министъра на финансите на САЩ и архитекта на антируските санкции Стив Мнучин намекват, че работата е дебела: той е прекалил с играта и е изложил на удар американската финансова система.

Видимо Москва, в лицето на Владимир Путин, преминава от политиката на „партньорство”, от опитите да се разбере със западните „партньори” към тяхното сдържане като противници на Русия, с които е безполезно да се договаряш. Путин се заема внимателно с Америка, започвайки с огледални отговори спрямо нейните действия. Москва най-вероятно е изчислила последствията и се е решила именно на такъв поврат.

Забележете, че затягането на позицията на Москва във външната политика съвпадна с началото на активната фаза на изграждането на „Северен поток 2“, заедно с Германия, в разрез със заплахите от санкции от страна на САЩ. Германия очевидно е отказала да следва енергийната политика на САЩ, което я прави в момента ситуационен партньор на Русия.

А за Украйна. Всичко това не предвещава нищо добро за бандеровския режим на Порошенко. Външният министър Сергей Лавров вече не се притеснява да му лепи нацистки епитети, това не е случайно. Киевските политически анализатори в един глас казват, че ситуацията в Украйна през 2019 г., във връзка с изборите и кризата в икономиката, ще се влоши, а някой си Охрименко смята, че изборите могат да се превърнат в нов Майдан. Влошаването на отношенията на Русия със САЩ по принцип развързва ръцете на Москва.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: http://pogled.info/svetoven/putin-se-zaema-s-amerika.100186

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!