Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Главният секретар на президента: Кога е говорил за конкретен тип самолет? Никога!

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

"Слушах много внимателно и за мен това беше "различната" новогодишна реч. Много години слушахме захаросани речи, но никой не ги е запомнил", заяви пред бТВ Димитър Стооянов, главен секретар на президента Румен Радев.

"Виждате, че тази реч продължава да се коментира вече цяла седмици", отбеляза той.

"В последните няколко месеца почти всички високопоставени политически лица коментираха колко добър е един определен тип самолет и това създаде впечатление, че се търси политическа легитимация. Когато се повтаря една и съща оферта се създава впечатление, че има нещо не толкова прозрачно и се задава въпрос защо не играем по правилата", намекна той.

По думите му, в направения избор са нарушени критериите приети от НС.

"Когато променяш правилата на конкурса, става доста интересно", заяви Стоянов и попита защо от Вашингтон Цветан Цветанов бил заявил, че решението за изтребителите "ще бъде политическо".

"Кога президентът е говорил за конкретен тип самолет? Никога!", отхвърли той твърдението, че държавният глава е лобирал за "Грипен".

По думите му, Румен Раден не атакува офертата за Ф-16, а процедурата, по която е избрана офертата.

Стоянов заяви, че в доклада на МО изрично е посочено, че ще се водят преговори само за Ф-16.

Faktor.bg припомня, че през 2012 година ген. Румен Радев дава интервю за в. “Преса”, в което заема коренно различна позиция по отношение на закупуването на самолети от днешната си: да се закупят изтребители “Грипен”.

“В ценовите предложения на “Грипен” и “Еврофайтър” са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване”, критикува тогавашният зам.-командир на ВВС Румен Радев конкурентните на F-16 предложения и продължава:

“Пакетът на F-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, контейнери и нашлемни системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.”
Видно от казаното тогава, Румен Радев посочва множество от положителните страни на F-16, като критикува и двете алтернативни опции.

Предпочитанието към Ф-16 преди се потвържава и от твърденията на бившия военен министър Валентин Радев, който в интервю за “24 часа” заявява: “Тогава командир на ВВС беше ген. м-р Румен Радев и той ни препоръча Ф-16 като най-добър вариант за нуждите на България.”

Само няколко години по-късно, вече като президент, Румен Радев защити избора на шведския “Грипен” за нов многоцелеви изтребител, който одобри излъченото от него служебно правителство. Оттогава насетне той открито води кампания за изтребителите, дори след като бившият военен министър Бойко Ноев обяви, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено.

Радев бързо отново защити избора на Грипен с думите: „Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка”.

През 2014 година президентът Румен Радев е подготвил опорни точки и е изпращал справки до тогавашния премер Прамен Орешарски за придобиване на изтребители Грипен като заместник-командир на българските ВВС и ръководител на интегрирания проектен екип. 

През 2017 година президентът Румен Радев изрази мнение, че нови бойни самолети, различни от шведските "Грипен", ще надхвърлят сериозно бюджетната рамка за покупката им.

Също така напомняме, че в интервюто си за бТВ от 9 юни 2017 г. Румен Радев обвини всички, които защитават предимвствата на Ф-16, че са “лобисти”. Оказа се, че самият Румен Радев е защитавал тези качества, и то пред медии и министри, което обикновенно е дефиницията на лобизъм.

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/glavniyat-sekretar-na-prezidenta-koga-prezidentat-e-govoril-za-konkreten-tip-samolet-nikoga

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!