Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евакуират Лиляна Павлова в Брюксел – ще води листата на ГЕРБ за евроизборите

liliana_pavlova-bgnes

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще води листата на ГЕРБ за евроизборите, твърди сайтът „Скандал БГ“ по информация от средите на ГЕРБ.

Втора се очаква да бъде бившата екоминистърка Ивелина Василева, трета еврокомисарят Мария Габриел, а четвърти Андрей Ковачев, който е лидер на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП в Страсбург. Пета ще е Ева Майдел. Останалите досегашни евродепутати Емил Радев, Андрей Новаков и Асим Адемов отиват по-назад в листата.

В момента се води битка за първите места в листата на ГЕРБ. Мария Габриел е считана за близка до председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, а Лиляна Павлова – до премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

ГЕРБ се цели за 6-7 евродепутати на изборите през май тази година.

Ако ГЕРБ спечели и има възможността да излъчи еврокомисар, най-вероятно това ще бъде Лиляна Павлова. Мария Габриел ще отпадне въпреки, че тя има сериозно лоби в ЕНП. Да остане евродепутат, от ЕНП натискат и за Андрей Ковачев.

Той е близък приятел с Манфред Вебер, който беше номиниран от ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Ева Майдел също е от това обкръжение връзкари.

Габриел и Майдел имат изключително силни позиции в Брюксел.

Мария Габриел е родена в Гоце Делчев, но е отраснала в Хаджидимово. Преди пет години Мария Габриел, тогава още с моминското си фамилно име Неделчева, се омъжи за французина Франсоа Габриел от вътрешния кръг на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, а днес – член на кабинета на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Председателят на ЕНП Жозеф Дол кумува на сватбата на Неделчева и Габриел в София през 2012 година. Франсоа и Мария Габриел имат един син Жан-Едуар, роден през 2015 г.

Мария Иванова Габриел е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия от 2009 г. От 2012 г. е зам.-председател на ЕНП Жени, както и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. От 2014 г. е ръководител на българската делегация в групата.

Ева Майдел, по майчина линя е с дупнешки корени.

От началото на 2017 г. българската евродепутатка от ГЕРБ Ева Паунова носи фамилията Майдел, защото се омъжва за приятеля си австрийския адвокат Никлас Майдел. Той е един от 28-те най-влиятелни политици в Европа според класация на “Политико”. Двамата се запознават в Брюксел на вечеря, организирана от братовчед на младоженеца. И Ева, и Никлас работят главно в Брюксел имат и един син.

Скандал БГ

https://www.skandal.bg/bg/lilyana-pavlova-shte-vodi-evrolistata-na-gerb/

Източник/ци: http://onovini.com/2019/01/%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%89%D0%B5/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!