Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сънародник: В Молдова българското гражданство се продава като картофи на пазара – Каракачанов: Да направим Министерство за българите в чужбина

"В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара", твърди бесарабски българин, който преди 20 години се е съгласил да го запишат румънец, защото искал да получи по-бързо задграничен паспорт.

Петър Попов не се срамува да признае как започва неговата битка за документ за самоличност, с който може да пътува в чужбина.

"Трябваше ми срочно да си получа задграничен паспорт. Сложиха ми  условие, че трябва да покажа като документ. И казаха: Ако не, ще те запишем не Петър, а Петро.  Аз съм записан Петро, те мен ме броят за румънец", разказва той пред бТВ. 

По-късно българинът скъсва молдовския си паспорт, в който пише, че е румънец, и 7 години чака, за да получи българско гражданство.

"Има си време за хора, които купуват гражданство, има си и време за хора, които получават. Аз на никого не плащам, аз не съм интересен", категоричен е той.

Попов отказва да участва в корупционната схема на Агенцията на българите в чужбина, познава лично корумпираните, но не смята, че е необходимо да подаде сигнал в прокуратурата срещу тях.

"Има си корумпирани хора в Молдова, които са свързани с Агенцията за българите в чужбина. В Молдова се даваше гражданство и се продаваше гражданство. Мисля, че 70% от гражданството се продаде, 1000 евро беше цената в първите години", каза Петър. 

Българска диаспора в Република Молдова се e образувалa преди около 200 години и днес по неофициални данни наброява около 90 хиляди души. От тях 30 хиляди вече притежават наши паспорти.

Според Петър Попов служителите на Агенцията за българите в чужбина нарочно са контактували само с една от местните организации, която да събира кандидатите за документи. 

"Стигнахме до такъв позорен факт, когато Агенцията за българите в чужбина идва в Кишинев да определя произхода, но нито посланикът, нито консулът им дават възможност, или те не искаха да го направят в държавна институция,  официално в консулството или в посолството", допълва той.

Каракачанов: Да направим Министерство за българите в чужбина

"Закриването на Агенцията за българите в чужбина не решава никакви проблеми. Нека да направим Министерство за българите в чужбина. Ние се заразихме с глобалния либерализъм, а аз искам България да бъде сериозна държава. Зарязахме 4 милиона българи в чужбина на произвола на съдбата", заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Имаше предложение от 3 държави, но САЩ дадоха пълния пакет на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът. В шведската оферта няма цената на това допълнително въоръжение и оборудване, което така или иначе трябваше да купим от САЩ. В американската оферта също има неясноти, но заради тяхното законодателство", допълни вицепремиерът за покупката на изтребители Ф-16 от САЩ.

"Ние не сме взели решение за подписване на договор, а за преговори. Ако условията, които получим от САЩ, не ни удовлетворяват, ние сме свободни да започнем преговори със следващия участник", завърши Красимир Каракачанов.

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/besarabski-balgarin-tvardi-v-moldova-balgarskoto-grazhdanstvo-se-prodava-kato-kartof-na-pazara

https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/k-karakachanov-da-napravim-ministerstvo-za-balgarite-v-chuzhbina

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!