Радев: Има троен удар срещу България! Няма пари за пенсии, а ще надплатим огромна сума за изтребители

"Конкурсът за нов боен самолет бе опорочен. Това е троен удар върху България".

Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин. 

"Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет", подчерта той. 

Според него правителството е обявило победител в разрез със собствените и на Народното събрание правила, дори се ангажира да надплати огромни суми, изтъкна Радев. За него това е троен удар по България. 

"Имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече за по-малко самолети". 

Това е удар по доверието на европейските партньори, които, според него правителството използва като статисти в конкурса. 

Радев определи конкурса и като удар по имиджа на американските ни партньори, които в очите на българите печелят с политически лобизъм. След като не уважаваме собствените си закони и правила, не бихме могли да спечелим доверието на Европа и света, смята Радев. 

Държавният глава коментира и хаоса с електронните винетки. Той окачестви ситуацията като олицетворение на стила на управление на кабинетаЛипсва прозрачност, честност и отговорност,по думите му. 

Новогодишното слово на президента срещна критика заради песимизма в него. Радев обясни, че всички моменти са неудобни, когато трябва да се изричат неудобни истини. 

Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. За хората, според него, посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросано приветствие. 

От действията на властите зависи дали през тази година България ще има единство между управляващите структури, подчерта президентът. 

Водосветът на бойните знамена се извършва традиционно на Богоявление.

Патриарх Неофит прочете молитвата "За успех на народа" и поръси със светена вода представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена в различните гарнизони. Церемонията почетоха висши военни, народни представители, военнопатриотични съюзи и граждани. 

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev--Konkursat-za-nov-boen-samolet-be-oporochen--Tova-e-troen-udar-varhu-Balgariya-/172228/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!