Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арман Бабикян: Държавата е най-големият работодател, а как се назначава в администрацията – всички знаем! През нашите данъци се създава зависимост на хората, които работят в тази администрация

Опасността от имплозия остава, доколкото начинът, по който се управлява страната, не се е сменил под никаква форма. Това каза за БНР политическият анализатор Арман Бабикян и даде следния пример.

„Недомислие, свързано с част от кварталите на София – неразрешем проблем. Агенциите, подчинени на правителството, вземат едно решение, а министър-председателят, както героично гласеше информацията, „отсича в полза на гражданите“ с аргумента, че тези пътища се правили за гражданите и затова няма да има винетки. От което следва обратния логичен извод – че магистралите, за които се плаща, не се правят за гражданите…“.

„Няма нормално същество, което може да си представи, че този порой от недомислици може да се роди в рамките на една и съща държавна администрация“, допълни той в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Анализаторът очаква активна изборна година, но предупреждава:

„Изборите могат да изиграят абсолютно противоположни роли – в единия случай, да повишат напрежението и противопоставянето до степен, която да предизвика взрив, а другия случай – да отпуши напрежението по посока на урните и хората да се приберат от улиците и магистралите, които блокираха в края на миналата година“.

Двата легитимно очаквани избора не решават големия проблем на гражданите, а именно как се управлява страната ни, обясни той и допълни, че гражданската активност у нас обикновено се засилва през зимата:

„Липсата на планиране при управлението на страната и липсата на капацитет за посрещане на естествени елементарни трудности в умерения климат, в който битуваме, няма никакъв проблем да доведе и до уволнения“.

От над 12 години в страната се говори за намаляване на администрацията, но тя става все по-голяма, каза още Бабикян:

„Общо взето се превръщаме в нещо като гръцки модел без гръцкия фалит. Ако някой изчисли хората, които работят като държавни служители в държавни администрации, агенции общински и т.н., ще видите, че държавата е най-големият работодател в страната – много лош знак за една свободна пазарна икономика, каквато очевидно не сме. Много хора са в зависимост! Начинът, по който се назначават хора в администрацията, е известен на всички… През нашите данъци се създава зависимост на хората, които работят в тази администрация – политическа зависимост и гражданска такава. Огромна част от хората в администрацията подкрепяха протестите през миналата година, но не смееха да се появят на тях.. Този битов социален страх потиска всъщност гражданските права на тези хора“.

Според Бабикян президентът е започнал „да произнася проблемите на обществото в прав текст по всеки повод“:

„Не знам дали новогодишното му изказване беше правилното място, но така или иначе той продължава една тенденция да произнася проблемите поименно.

Доган предложи конструкция, която да даде възможност за скокообразен растеж на икономиката и мисля, че това е много по-интересно, отколкото това, в което се вторачихме – как да участват всички в един програмен кабинет.

Този разговор има по-голям смисъл, отколкото формата по простата причина, че страната ни безобразно изостава и то изостава и от държавите, с които заедно тръгнахме, а ако продължи да изостава с такова темпо, социалните проблеми ще нараснат и политиките също – олевяването и националистическите изблици ще продължат с още по-голяма сила, а това ще доведе вече до имплозия от друг характер, базирана върху етнос, религия и чисто болшевишки напъни“.

Всеки политик може да бъде „изхвърлен зад борда“, но въпросът е какво ще се качи на борда като проект за развитие на страната, подчерта Бабикян.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D1%8F%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!