Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп оправда въвеждането на съветски войски в Афганистан и призова Русия да вземе участие във войната

/Поглед.инфо/ Русия следва да вземе по-активно участие във войната в Афганистан, счита президентът на САЩ Доналд Тръмп. Това се съобщава RFE/RL.

Коментирайки темата за съкращаването на американското присъствие в страната, американският лидер посочи, че страните от региона, такива като Пакистан, Индия и Русия, трябва да се включат в по-активна борба срещу групировките „Талибан“ и „Ислямска държава“*.

"Защо Русия, Индия и Пакистан не са там? .. Те трябва да водят борба [в Афганистан]", каза Тръмп, изразявайки недоумение, защо Съединените щати участват в конфликта, тъй като са на разстояние почти 10 хиляди километра.

Той също така оправдава въвеждането на съветските войски в Афганистан в началото на 80-те години.

"Русия беше в Афганистан, защото терористите отиваха оттам в Русия. Това беше правилното решение", заяви президентът на САЩ. В същото време той каза, че именно участието в афганистанската кампания е станало фатално за Съветския съюз.

"По-рано Русия беше Съветски съюз. Афганистан направи от него Русия, защото той (СССР - бел.) се провали поради бойните действия в Афганистан", каза Тръмп по време на заседанието на своя кабинет в Белия дом.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че Тръмп е обявил подготовката за значително намаляване на американския контингент в Афганистан - от 14 на 7 хиляди войници. По-късно пресслужбата на Съвета за национална сигурност опроверга тази информация.

*забранена в Русия терористична организация

Превод: М.Желязкова

Източник/ци: http://pogled.info/svetoven/tramp-opravda-vavezhdaneto-na-savetski-voiski-v-afganistan-i-prizova-rusiya-da-vzeme-uchastie-vav-voinata.100148

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!