Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бизнесменът Ивайло Пенчев: Вредно е да помагаме на ленивите! Някои са свикнали, че ще живеят добре без да полагат усилия

big_1060

Големият ми син завърши и сега работи при мен, давам му 1800 лева заплата, коментира Пенчев

Една част от обществото е свикнала, че ще си живее добре без значение от положените усилия и това е вредно за всички. Поговорката „Който не работи, не трябва да яде” е вярна, но се изисква твърдост, за да не си позволиш да помогнеш на „гладния”. Така бизнесменът Ивайло Пенчев вижда големия проблем не само на България, но и на всички западни страни.

„Произтича от Държавата на благоденствието. Когато държавата изпаща послание към хората: „Вие, глупави, умни, мързеливи, няма значение, вие заслужавате достоен начин на живот, всеки човек заслужава да живее достойно!”, това послание разглезва и унищожава (…) Точно тази склонност да помагаме на ленивите, които са по избор зависими, е вредна за обществото”, заяви той в студиото на „Тази събота”.

Пенчев цитира Ницше според когото милосърдието било „един от най-големите пороци”.

„Трябва да знаем, че България не е най-лошото място и въобще не е от най-лошите места. България има шанс да се развие много по-бързо от голяма част от останалия свят”, подчерта Пенчев. Той изрази мнение, че ни липсва самочувствие и това не ни позволява да продаваме продукцията си скъпо и да бъдем независими: „Едно известно време сме били васали на турците, после – на руснаците, а сега – на американците”.

Според Ивайло Пенчев страната може да се развие много по-добре, ако няма съпротива от страна на администрацията за внос на работници от чужбина – например, от Шри Ланка или Пакистан.

„Всяко общество се развива благодарение на една прослойка – предприемачите. Никой друг не развива обществата и не създава устойчиво богатство както предприемачите”, категоричен беше той.

В същото време, той подчерта, че у нас има олигарси, които са „лешояди” и само „разпарчетосват”, като даде пример с Николай Банев: „Аз създавам стойност, а този човек е от тия, които унищожават стойност (…) Такъв човек не е предприемач, това е тарикат”. 

Петел

Източник/ци: http://onovini.com/2019/01/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!