Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Минчев срещу д-р Михайлов: Недей иронизира свободата в България! И без това е много крехка

Психиатърът д-р Николай Михайлов обяви пред Панорама по БНТ кои са най-опасните хора в България и по света - това са любителите на свободата.

Ето точните думи на професора:

 „БСП и ГЕРБ-това принадлежи на комедията. Опасни са българските елефтеромани, както казва Михайловски, т.е. любителите на свободата, екстремните либерали. Не само българските, но и международните.

Това предизвика реакцията на политолога Огнян Минчев, който коментира позицията на проф. Михайлов във Фейсбук

"Един интелигентен човек трябва да употребява думите с отговорност за реалностите, които словото му създава - особено публичното му слово.

Да употребяваш фриволно понятието "свобода" и да му приписваш негативно съдържание е поругаване на основна духовна ценност. Свободата - заедно с любовта и истината е дълбоката тайна, дълбоката същност и смисъл на човешкия живот.

Няма по-важен смисъл на човешкия живот от оличностяването - от развитието на този вътрешен Аз (да не се бърка с конкретната историческа форма на човешко развитие Его), който е цел и свидетелство за пълнотата на човешкото осъществяване като Дух.

Божията искра във всеки човек е зародишът на това осъществяване на човешкия Аз по пътя на свободата, истината и любовта. "Само истината ще ви направи свободни", казва Иисус на своите ученици. За човека няма път - няма смисъл без свободата.

Не е случайно, че всяка манифестация на злото унижава човека като унищожава първо и преди всичко свободата, за да наложи лъжата като образ на света.

Да иронизираш "любителите на свободата", макар и назовавайки ги "екстремни либерали" означава да създаваш масови представи за свободата като нещо недопустимо, нещо прекалено, нещо неприлично.

Не съм привърженик на екстремните либерали, но ако пожелаеш да ги оцениш критично, съхранявайки неоценимата стойност на свободата, трябва най-малкото да кажеш няколко думи защо тяхната манифестация на свободата е ограничена, едностранчива и непросветена - и да утвърдиш свободата.

Иначе е лесно да осъдиш свободата. Особено когато си привърженик на евразийски патос срещу свободата и свободния човек.

Политическата диктатура и произволът на великодържавния камшик са инструменти на обезчовечаване и обезличаване. Което прави претенциите на тези, които ги упражняват, да бъдат "християни" и "православни" незащитими.

Либерализмът е конкретна историческа форма на осъществяване на свободата - и тя е несъвършена подобно на всяка друга форма под условията на времето.

"Екстремният либерализъм" - ако е либерализъм въобще - е подмяна на свободата с изкушенията на пермесивизма - на вседозволеността, на самообожествяването на човека, заблуден, че произволът на текущите му решения е тъждествен с реалността на свободата. 

Не е тъждествен - този произвол е отрицание на свободата. Защото представлява кибрит в ръцете на невръстно дете.

Като си излязъл пред хората - обясни им го!

Недей иронизира свободата - в България, а и в целия днешен свят тя и без това е много крехка. Или нямаш търпение да я до-изкорениш?"

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ognyan-Minchev-sreshtu-d-r-Mihaylov--Nedey-ironizira-svobodata-v-Balgariya--I-bez-tova-e-mnogo-krehka/172176/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!