Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експерт: Българският етнос е намалял с 1 млн. души. "България няма да изчезне и българинът няма да изчезне" (но може да е от нов тип)

Само за последните две преброявания българският етнос е намалял с 1 млн. души. Не говорим за нацията, само за етноса, заяви в студиото на "Панорама" на БНТ доцент Георги Бърдаров - географ, преподавател, ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет и писател - победител в литературния риалити формат на телевизията "Ръкописът".

Демографията е проблемът на проблемите за България. Но в същото време съм против всякакви апокалиптични и катастрофични прогнози, коментира Бърдаров.

Той каза още, че демографията е функция на социално-икономическа сфера, а ние живеем в динамично време. Така че да се направи средносрочна и дългосрочна прогноза е несериозно.

"България няма да изчезне и българинът няма да изчезне", категоричен бе той.

България е в демографска криза. 29 години България не е излезнала от тройката на държавите с най-висок отрицателен естествен прираст. Проблемът е, че в България говорейки за демография, ние говорим с много клишета. От там вадим грешни изводи и предприемаме грешни политики. Винаги говорейки за демография, стоварваме огромната вина върху раждаемостта. В България няма ниска раждаемост, има съвсем нормална раждаемост за европейска държава. Раждаемостта е стабилна, нормална за Европа, но детеродният ни контингент население е много малък. От там идва проблемът, посочи доц. Бърдаров.

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ekspert-balgarskiyat-etnos-e-namalyal-s-1-mln-dushi

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!