Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Емир Костурица: Европа без Русия ще бъде музей, в който ще останат само възрастните хора!

Кустурица

САЩ, НАТО и Европейският съюз засилват усилията си за по-нататъшно „усвояване“ на Балканите, като настояват властите в страните от региона да направят фалшив избор - или с Москва, или с Вашингтон и с Брюксел. 

В същото време трябва да се помни, че Балканите се прочуха като европейското „буре барут“, а множеството противоречия показват, че сегашната политическа конфигурация на полуострова не е окончателна и може да възникнат нови конфликти, включително военни. 
Във връзка с това кореспондентът на вестник „Российская газета“ разговаря с авторитетния босненски експерт по сигурността Джевад Галияшевич и обсъди с него перспективите за развитие на ситуацията в региона, включително като се вземе предвид новия договор между Сърбия и Косово, за който активно настоява Вашингтон, и възможността за засилване на взаимодействието по оста Москва-Белград-Баня Лука.

„Сега е трудно е да си представим как би могло да изглежда каквото и да било ново споразумение между Белград и Прищина", смята анализаторът. „Брюкселското споразумение бе под патронажа на Европейския съюз. Той бе зачетен и изпълнен изключително от Сърбия. Страхувам се, че Западът не се стреми към договори, а към капитулацията на Сърбия, а Косово се вижда като неразделна част от „Велика Албания“.

Според Джевад Галияшевич косовските политици са тясно свързани с престъпността, те са изключително радикални и националистически настроени, което не позволява да се очакват компромиси и съответно - споразумение.
„За тях Косово е само първата стъпка към създаването на Велика Албания, следвана от други: в Македония и Черна гора”, посочва експертът. 

„Западът се страхува от силна Сърбия и не разрешава на сърбите това, което спокойно позволява на албанците. Към настоящия момент Западът обединява албанския етнически и политически фактор, а в същото време разбива и фрагментира сръбското жизнено пространство“.

Експертът отбелязва, че Русия е единственият приятел на Сърбия, който използва цялата си политическа власт и влияние, за да помогне на Белград и на сръбския народ, правейки това без да поставя условия и изисквания.
„В този контекст от особено значение е Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина), която е единствената опора на Сърбия в целия регион“, подчертава анализаторът. „Другите съседи на Сърбия са колонизирани от НАТО и са неприятелски настроени по отношение на Белград. С оглед на това, подкрепата на Русия е изключително важна, а съвместните стъпки на Сърбия и Република Сръбска са условие за запазването на сръбската държавност и сръбския народ. Ако няма помощ от Русия, агресивните действия на западните страни ще станат по-многобройни и по-агресивни", предупреждават експертът.

Джевад Галияшевич смята, че Сърбия днес е държава на мира, стабилността и развитието, но за Запада това не означава нищо, иска да я видят на колене. „Затова на сръбския президент Александър Вучич е възложена трудна историческа мисия - да разреши неразрешимото: Сърбия иска мир и договор, а албанците - чужди територии и светът не се интересуват от тях. В сегашната ситуация, без Русия и нейната подкрепа, Сърбия ще бъде напълно сама, Република Сръбска ще бъде отслабена и целият Балкански полуостров ще бъде хвърлен в огъня на конфликта. Само Белград и Баня Лука, с помощта на Москва, може да бъдат историческите победители в най-сложната геополитическа ситуация. Трябва да се помни, че всяка възможност за укрепване на силата на сръбския народ на Балканите сериозно плаши колективния Запад“, обяснява Галияшевич.

Междувременно известният филмов режисьор Емир Кустурица в интервю за „Российская газета“ разказа за това, което според него е пречка за разширяването на всеобхватното сътрудничество между Москва, Белград и Баня Лука.
„Струва ми се, че Сърбия и всички сърби трябва да разберат, че проблемът не е в това, че някой (Русия) вече не защитава нашите граници, а в това, че отдавна имаме елит, който е корумпиран от Запада. Мисля, че е дошъл моментът, в който Сърбия трябва да се отрече от Йосип Броз Тито. Това е смисълът“, обясни Костурица.

„Тъй като той, колебаещ се между Чърчил и Сталин, е избрал първия. Една от причините за това е, че Тито е в лондонската масонска ложа „Конкордия“. Ако се опитаме да го реабилитираме поне малко, ще видим, че през 1948 г. Западът е по-прогресивен от СССР“, допълни известният сръбски режисьор. 
Понастоящем ситуацията е съвсем различна: Русия има една трета от световните запаси, развита капиталистическа система, придържаща се към аналогични западни правила. Когато дойдете в Москва, ще видите не само автентичния руски град, но и голям европейски център. Така че Сърбия трябва да разбере, че ако стигне до световната война, Евразия ще спечели. Евразия не може да бъде победена, не трябва дори да се опитва война срещу нея. Можете да се опитате да се биете с Русия, а това означава - да се биете с Евразия.

Като обобщение, Сърбия трябва недвусмислено да реши и най-накрая да заеме страната на Евразия, тъй като там се крие бъдещето на Европа. Европа без Русия ще бъде стар музей, в който ще останат само възрастните хора“, е мнението на Костурица. 

Източник "Фокус"

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Rusiya-otnovo-ne-dopusna-vzrivyavaneto-na--bureto-barut--v-Evropa/172140/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!