Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атлантици: Предоговаряйте, но си дайте сметка, че Ф-16 превъзхожда Грипен

Независимо от това кой от българска страна ще преговаря с правителството на САЩ, трябва да си дава много добре сметка, че:
1. F-16 V превъзхожда Грипен C/D по възможности. Това се казва в коментар на експерти на Атлантически съвет на България, публикуван на страницата им във фейсбук.
2. САЩ ни предлагат напълно оборудвани самолети. Въоръжението е включено в крайната цена, за която ще се преговаря и която може и трябва да бъде намалена!
3. Швеция ни предлага на практика необорудвани самолети, за да се вмести в зададената финансова рамка. Колкото повече бройки ни се предлагат за същата цена, толкова по-малко оборудвани ще бъдат те. Следователно, толкова повече разходи ни очакват за в бъдеще. Това са засега скрити разходи.

4. Ако бъде избран Грипен, тогава със сигурност ще се налага сключване на отделни договори за закупуване на въоръжение с трети страни. Това, освен че ще отнеме време, ще струва скъпо. Може ли да си прогнозира на какви цени ще се купува въоръжението в този случай? Ето този въпрос лобистите упорито ще избягват.
5. Словакия купува 14 самолета F-16 V за 1.8 милиарда долара с включено всичко необходимо, вкл. въоръжение, обучение на пилоти и технически персонал и логистична поддръжка. Министерствато на финансите е изчислило, че независимо от по-високата цена на закупуване на F-16 V, в крайна сметка разходите за американския самолет през целия жизнен цикъл ще бъдат с 8% по-малко в сравнение с тези за Грипен C/D.
А у нас такъв анализ правен ли е?
Да пожелаем успех на правителството в преговорите, така че технологичното превъоръжаване на българските въоръжени сили да започне още тази година и първият подписан договор да бъде за F-16 V!

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/atlantitsi-predogovaryayte-no-si-dayte-smetka-che-f-16-prevazhozhda-gripen

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!