Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак се провалихме! Система за 180 милиона лева за електронни винетки не проработи – Премахват табелите „Винетка” от Северната тангента в София

Десетки сигнали за проблеми при продажбата на електронните винетки в първия работен ден от новата година. Шофьори се оплакват, че на много бензиностанции или няма терминали, или не работят. Освен това били допуснати десетки грешки при покупката на новите стикери. От АПИ обещават да възстановят парите. 

От два дни вече можем да видим автомобили за ТОЛ контрол на много места  - на магистралите или другите пътища, за които се изисква купуването на винетка. Тяхната основна задача е по регистрационния номер на автомобилите да проверяват дали имат електронна винетка. Ако нямат, ги грозят глоби. 

Така много съвестни шофьори, които не искат да бъдат глобени, от вчера започнали да си купуват електронни стикери. Не на всички обаче им се е получило, или поне не от първия път. С Новините на NOVA се свързаха зрители, които са срещнали различни проблеми със системата. 

От АПИ обясниха, че когато винетката е купена през партньорски сайт, от там трябва да се търси и решение на проблема. Ако такава грешка стане с официалния сайт на ТОЛ управлението, гражданите трябва да подадат декларация, а АПИ ще им отговори в 30-дневен срок.

При друг случай собственик на фирма за превози се опитал да купи винетка на  един от камионите си. Първо - през сайта на един от мобилните оператори, но и той срещнал проблем.

От Пътната агенция отново напомнят шофьорите да внимават при изписването на номера на колата си или на данните на банковата си карта.

От ТОЛ управлението казват, че не е имало срив в системата и напомнят, че всеки, който е купил електронна винетка, може да провери дали покупката й е отразена на сайта bgtoll.bg пет минути след транзакцията. Единствено трябва да бъде натиснат бутона „Проверка на винетка”. Същото важи, ако конвертираме винетка, но тогава трябва да се избере „Проверка за конвертирана винетка”. 

Вчера БТВ направи проверка на 5 бензиностанции. Оказа се, че в нито една от тях терминалите не работят. Шофьори споделиха, че са се опитвали да си купят винетки и през сайта. Имаше такива и от професионални фирми за превози, които над 20 часа са се опитвали да купят винетки без успех. 

В Перник има общо 8 терминала за самотаксуване за продажба на електронни винетки. Областният управител Ирена Соколова съобщи, че 5 от устройствата не работят. 

"Не съм доволен, но няма на кого да се оплачеш. А защо не купите винетка он-лайн? Няма никакъв документ не се издава. Няма как лаптопа ми да ми издаде документ, че съм закупил нещо, а при тези сривове на системата да не се окаже после, че съм превел парите, а нямам нищо – нито винетка, нито нищо. Това е нещото, което ме притеснява и исках да е от машина, за да ми издаде някакъв документ", сподели пред Bulgaria ON AIR Ивайло Новков, който е един от неуспелите да си закупят винетка. 

Освен в различни бензиностанции, проблеми има и във верига магазини за мобилни услуги. Освен неработещи терминали, има и сигнали за продажба на две винетки за един автомобил, както и липса на потвърждение за конвертиране на хартиения стикер.  

От Агенция "Пътна инфраструктура“ коментираха, че може да има локални казуси, но не можело да се говори за срив в цялата система. Тя ни струваше 180 милиона лева. До момента са продадени 280 хиляди винетки, а от тях са събрани един и половина милиона лева.  

Премахват табелите „Винетка” от Северната тангента в София

Очаква се днес табелите „Винетка” да бъдат махнати от Северната тангента на София, след като споровете дали минаването по отсечката да бъде платено приключиха, съобщава Нова телевизия. 

След серия от преговори между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община и недоволство от страна на софиянци, премиерът Бойко Борисов разпореди да не се плаща за използването на скоростното трасе.

На последното си заседание за 2018 г. Министерският съвет реши, че тангентата трябва да стане част от новата магистрала "Европа" и за нея ще трябва винетка.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Pak-se-provalihme--Sistema-za-180-miliona-leva-za-elektronni-vinetki-ne-proraboti/172015/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!