Срам ли е бедността и защо хората с почтен труд затъват все повече и повече…

bednost

Елена Гунчева

Винаги е било така! Да, срамно е да си беден. По-срамно от това да си необразован, да си крадец, да си измамник и убиец. Особено в България, където те посрещат по парите и те изпращат по договорените далавери. А бедните, както още е казано от древни времена, да го д@хат….

Била съм свидетел на унижението на безкрайно добри и свестни хора, които не могат да си платят тока или кредитите. И на отношението. Особено от така наречените КОЛ центрове и разни фирми за събиране на задължения, на които монополистите продават вземанията си от клиентите.

И на крещенето по телефона и заплахите, че ще те орезилят пред съседи и роднини, ако не си платиш сметка отпреди пет години от 20 лева, за която обаче не могат да ти дадат обяснение нито по кой договор е, нито по коя фактура. А на претенциите за погасяване по давност ти отговарят, че не могат да те съдят, но могат да те тормозят и никой не може да ги спре. Нищо не предизвиква по-голямо презрение от липсата на пари.

Има и клиенти без финансови възможности. Шокирани от положението, в което са попаднали, въпреки че работят или са работили. И не знаещи защо с почтен труд затъват все повече и повече.

И понякога, само понякога общата култура е полезна. Винаги си припомням мисълта на Конфуций: „В добре управляваната страна бедността е повод за срам. В лошо управляваната страна повод за срам е богатството.“. Това е!

Трябва ли един висшист да се срамува, че работи по специалността си, макар и за мизерно заплащане, което не му позволява да си покрива всички сметки и да живее нормално? Та той работи?!? Не краде, не мами, учил е поне четири – пет години, върши общественополезен труд, защо обществото трябва да го презира, че не може да си позволи лъскав джип и почивка в Дубай!

Защо едно момиче, завършило педагогика, трябва да се срамува, че не може да си позволи скъпи парцали и парфюми, защото парите, които нейни връстнички си изкарват за една нощ в различни пози, това момиче ги изкарва като образова цял месец децата? Да се срамува ли? Че не е като тях?

О, император Веспасиан е казал, че парите не миришат!
Миришат и то много! Миришат на престъпления, на корупция, на робство. Миришат на непочтеност.

Не говоря за хората, които са имали възможността и късмета да постигнат успех, те са малко. Говоря за така наречената „средна класа“, която почти липсва в България. И в която се включват хора, които в други държави са презирани от обществото. Когато си взел подкуп от 30 % от обществена поръчка за 1 милион /и това са не много големите поръчки, каквито има всеки ден/, това са 300 000 лева. За едно подписче!

И гаранция, че НЧ /нашия човек/ ще спечели поръчката. А с 300 000 се чувстваш много, много горд от себе си, УСПЕШЕН и велик. Не се замисляш с нормален почтен труд за колко време се изкарват тези пари.

Затова и лесните пари водят до мутации в съзнанието и характера. Тази пасмина дори не осъзнава стойността на парите и на труда. Заобиколени само от себеподобни, изпитват единствено презрение към „прошляците“, които може и да имат по три дипломи, но нямат новия модел Лексус и не ходят по пет пъти в годината на почивка в чужбина.

Какво беше казала Лилиту – „Аз не познавам човек с под 3000 лева заплата“. Е, аз познавам. И тези хора работят много, учили са, поддържат квалификацията си, не получават като теб бонуси от десетки и стотици хиляди за селфита, не вземат проценти от поръчките….Просто се опитват да направят невъзможното – да продадат достойно труда си в България.

Парите развалят! Факт! Развалят, когато са получени наготово – от родители, от компаньонски услуги, от контрабанда, от корупция. Карат богатите да вярват, че светът е техен и да презират тези, които работят за по-малко от няколко хилядарки. Променен е моделът на обществото. Защото тези, които са богати по престъпен начин, управляват държавата. В която да си много богат е почти равносилно на това да си престъпник. И непочтен човек.

Бедността е порок само в очите на престъпниците. Само те обвиняват хората в мързел и неинициативност. В какво да бъдат инициативни – да станат членове на вашата партия и да се мазнят, докато получат добре платено местенце или да започнат и те да крадат като вас?

В България повод за срам е голямото богатство. Защото в голяма част от случаите му източниците му се знаят. Прочетохте за Баневи, знаете историята на Гергов и последният подарък за една дупка – 43 МИЛИОНА лева – вие ако бяхте свинари и работихте почтено през последните 30 години, за колко време бихте изкарали толкова пари?!!

Вижте списъците на КТБ – ПОЛИТИК ДО ПОЛИТИК! Влезли бедни във властта. Излезли милионери. Срам!

Елена Гунчева

Източник/ци: http://onovini.com/2018/12/%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!