Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СТАВА СТРАШНО! БНБ ударно печата нови столевки без да изтегля старите. Чака ни страшна инфлация?

бойко баба бедност

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти с номинал 100 лева.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение.

Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи, казват от банката и допълват, че „Банкнотите от старата серия продължават да бъдат в обръщение.

Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември 2018 г.

Това, че старите банкноти не се изтеглят от обръщение, неминуемо ще доведе до инфлационна спирала, която ще докара и без това задъхващата се българска икономика до поредното дъно и вероятна нова „виденова зима“.

БНБ удобно е пропуснало и да информира обществеността за колко копюри от новите банкноти става въпрос.

Какви са новите защити?

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100.

Мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

news.bg

Източник/ци: http://www.informiran.net/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%BD%D0%B1-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%81/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!