Васил Филипов: Въодушевлението около вероятността "Турски поток" да мине през България е преждевременно. Това няма да се случи...

.
Васил Филипов

77 млн. евро глоба наложи Европейската комисия на Българския енергиен холдинг. Години наред холдингът е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната.
От комисията посочват причината - доминиращо положение от холдина, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите. 

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен, че ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да сигнализират на Европейската комисия, то до тази глоба нямаше да се стигне.

"Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът в "България сутрин". 

"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. КЕВР не са си свършили работата. Положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", сигурен е Филипов. 

Бившият директор на "Булгаргаз" коментира, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти. 

"По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овъргаз" препродава газа на Газпром, газът е един", допълни Филипов. 

Той е категоричен също, че въодушевлението около вероятността "Турски поток" да мине през България е преждевременно. Това нямало да се случи. Проектът е един балон, Русия няма технически възможности да подава под налягане толкова газ.

Източник/ци: https://frognews.bg/novini/vasil-filipov-plashtame-nai-skap-gaz-tsiala-evropa.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!