Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Николай Михайлов: Европейският проект се разпада пред очите ни!

Европейският проект, свързан с толкова много надежди, се разпада пред очите ни, каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" на БНР проф. Николай Михайлов.

Според него сме свидетели на разрушаването на онази сигурност, която старата национална държава дава, на лишаване на хората от сигурност - икономическа и психологическа. Те са неспособни да контролират своите политици. 

"Разпространява се в социалните мрежи сред "жълтите жилетки" конспиративна теория, според която случаят в Страсбург е произведен от службите за сигурност, за да има контрол. Истина е, че случилото се в Страсбург ще улесни справянето със ситуацията с демонстрациите, ограничавайки правото на протест. Това е социално-психологическа действителност, която трябва да бъде описана, ако трябва да бъдем лоялни на действителността", отбеляза проф. Михайлов. 

Нямаме, разбира се, доказателства, степента на сигурност далеч не е 100 процента и едва ли тези хора я имат в съзнанието си като сигурна. Но при такъв тип гражданска мобилицация не господства здравият разум, а друг тип очевидности - на страстта, допълни проф. Николай Михайлов. 

"Без съмнение свободите ще бъдат ограничени. Правото на демонстрации е ограничено. Държавата на Макрон може да отдъхне засега. Тя има само едно отлагателно условие - не разполага с ефективни средства за справяне с кризата. Обещанията на Макрон съдържат риск за повторно възпламеняване, защото предполагат огромен ресурс, следен от ЕС", подчерта Николай Михайлов. 

Той коментира и кризата около Брекзит.
"Повечето от депутатите са срещу договора на Мей. Тя е провалена като лидер. От друга страна е ясно, че повечето депутати не искат напускане на Великобритания без договор. Това поставя цялата страна пред голямо изпитание. Англия е в клопка на собствения си избор. Тя е в криза, чието разрешаване е твърде проблематично, във всеки случай в следващите месеци, а може би и повече", смята проф. Николай Михайлов.

Източник: http://epicenter.bg/article/Prof--Nikolay-Mihaylov--Evropeyskiyat-proekt-se-razpada-pred-ochite-ni/170594/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!