Независим трибунал ще разследва насилственото отнемане на органи в Китай

трибунал разследване Китай

(evbuc.com)

Независим трибунал ще разследва насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, съобщиха на 16 октомври 2018 г. от Международната коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай (ETAC), организатори на инициативата.

Трибуналът, със седалище в Лондон, Великобритания, ще разследва дали държавни или одобрени от държавата организации в Китай са извършили престъпни деяния във връзка с насилствено отнемане на органи.

"Независимите народни трибунали често разследват сериозни престъпления, които официалните международни организации не желаят или са неспособни да разследват", каза Сузи Хюс, изпълнителен директор на ЕТАС, в съобщение за медиите.

"Един такъв трибунал може да предложи решение за оцелелите и близките на убитите", добави Хюс.

Председател на Трибунала е сър Джефри Найс, кралски адвокат, с многогодишен опит в международното право в областта на човешките права.

Между 1998 г. и 2006 г., сър Джефри води делото срещу Слободан Милошевич, бивш президент на Сърбия, в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. От 2007 г., той съветва и представлява (в Международния наказателен съд и другаде) държави, ищци и жертви, свързани с редица вътрешни и международни въоръжени конфликти. Сър Джефри е професор по право в Грешам, Великобритания, 2012-2016 г.

Първо заседание и методика

Първото обществено заседание на Трибунала се проведе в периода 8-10 декември 2018 г. В него свидетелстваха над 30 експерти и засегнати.

Заседанията ще продължат през 2019 г.

"Справянето с престъпление от такъв мащаб изисква задълбочен и обширен правен анализ", каза в съобщение за медиите професор Уенди Роджърс, председател на ЕТАС.

"Трибуналът ще предостави такъв анализ, наред с прозрачна, основана на доказателства документация за насилственото отнемане на органи в Китай.

Подобно разследване може също да предостави материал за официалните международни организации и да им помогне да вземат по-нататъшни мерки", заключи професор Роджърс.

Критики към Китай за злоупотреби с органи

Китай е обвиняван в насилствено отнемане на органи от 2000 г. насам. Първоначално Китай е критикуван за насилствено изваждане на органи от телата на осъдени на смърт затворници.

По-късно Китай обяви, че осъдените на смърт затворници са предоставили съгласие да дарят органите си на държавата, за да заплатят за престъпленията, които са извършили срещу държавата. Китай твърди, че е прекратил тази практика през януари 2015 г.

Въпреки това, експлозията от дейности по трансплантация на органи в Китай след 2000 г. с доклади за хиляди трансплантационни туристи пътуващи до Китай за закупуване и присаждане на органи, предполага наличието на огромен запас от органи, чийто източник не могат да бъдат само екзекутирани затворници.

Мащабът на китайската трансплантационна индустрия, заедно с други доказателства, сочат към възможността Китай да е замесен в насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта, и продажбата на тези органи с цел печалба.

Национални и международни организации и държавни институции докладват по въпроса за насилственото отнемане на органи в Китайската Народна Република. Въз основа на данни от многобройни източници, се предполага, че затворници на съвестта са убивани "по поръчка", за целите на изваждане и използване на органите им в печеливша индустрия за трансплантационна хирургия. Жертвите включват членове на групи, преследвани по политически причини (основно хора, които практикуват Фалун Гонг, но също тибетци, уйгури и християни от домашни църкви).

Парламентарни заседания в редица държави обсъждат този въпрос; някои са приели резолюции в отговор на проблема.

Към днешна дата, обаче, не е започнато разследване на престъпленията във връзка с насилственото отнемане на органи, потенциално извършени от китайската държава или нейни организации.

Трибуналът ще направи именно това: ще потърси правна отговорност от извършителите на насилственото отнемане на органи.

Източник: https://chinatribunal.com/independent-peoples-tribunal-is-established-to-investigate-forced-organ-harvesting-in-china/

Източник: https://www.falun-bg.info/news/europe/943-nezavisim-tribunal-razsledva-nasilstveno-otnemane-organi-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!