Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Асен Бешков: Марихуаната води до затъпяване и обостряне на психозите

Три са нещата, които са свързани с марихуаната, обяснява за CredoWeb  психиатърът д-р Асен Бешков.

Първото е, че нарушава когнитивните способности и екзекутивните функции или грубо казано се наблюдава леко „затъпяване“. Това се среща при хора, които в продължение на 2-3 години употребяват трева всеки ден. Засяга се паметта, обработването на информация и концентрацията, способностите за планиране, организиране на ежедневието и дейностите, липсва дългосрочният поглед.

Второто нещо е амотивационният синдром - уврежда се волята на човек. Тези хора нямат стимул да вършат ежедневните си дейности и ако ги оставиш цял ден ще си лежат в хамака като един съвременен Боб Марли.

Третата последица от пушенето на марихуана е, че допринася за отключването на психози, най-вече шизофрения. Само марихуаната не води до това ако самият мозък не е предразположен, но в комбинация с други рискови фактори като стрес от рязка смяна на среда, травма, загуба на близък, ранни нарушения в развитието, проблемно раждане и други се отключва шизофрения. Никой не знае какво е заложено в мозъка му, затова е по-добре да се въздържа от употребата на марихуана.

Какво точно се разбира под наркотична зависимост?

Има ли значение и какво дали е пристрастеността е към марихуана, хероин или канабиса

Трябва ли да се легализира тревата?

Какви са вариантите за лечение на хероинозависимите и кой дава най-добър резултат?

Отговор на тези и още въпроси, свързани с наркотичните зависимости, може да намерите в интервюто с д-р Бешков в CredoWeb.

Източник: http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/d-r-asen-beshkov-marihuanata-vodi-do-zatapyavane-i-obostryane-na-psihozite

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!