Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Иво Христов и Тома Томов: Влизаме в етап на глобален конфликт между суперсилите

Случаят в Керченския проток е открита провокация към Русия, категорични бяха народните представители от "БСП за България" проф. Иво Христов и Тома Томов. Двамата гостуваха в Ямбол по покана на левите интелектуалци в града, за да анализират актуалните геополитически събития, съобщиха от пресцентъра на БСП - Пловдив.

„Времето е изключително тежко, връщаме се към етапа на глобален световен конфликт между суперсили”, смята журналистът Тома Томов. Според него към момента САЩ имат явно превъзходство над Русия, защото разполагат с десет пъти по-висок военен бюджет от руснаците, три пъти повече население и най-важното – печатат долари. Русия притежава една трета от световното богатство, ядрени оръжия и солидна армия, която се видя, че може да побеждава в Сирия. В същото време една съществена част от финансовия и управленски елит на страната мечтаят да се прегърнат със Запада. Путин смята друго и оспорва глобалния ред, наложен от американците.

„Руснаците явно създават проблем на САЩ. Те обаче имат ясна стратегия за доминация във всички сфери, имат теория за големия глобален удар”, подчерта Тома Томов.

Той посочи, че случаят в Керченския проток е военна и лична провокация към Путин. Това означава заплаха за цяла Южна Русия”, каза журналистът. По думите му САЩ имат контрол върху медиите и винаги ще показват Русия като чудовище, а Путин като демон, в контекста на декларираната от Орбан подкрепа за Украйна. Тома Томов прогнозира ескалация и разширяване на конфликта, като не изключи и реални бойни действия. Според него САЩ ще опитат да блокират руския корпус в Сирия, настоявайки да бъдат затворени проливите.

„Русия ще „кърви”, ще има усилване на санкциите, не изключвам блокиране и на газопровода „Северен поток - 2”, посочи журналистът, интервюирал световни лидери, сред които Фидер Кастро, Джими Картър, Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, Едуард Кенеди, Индира Ганди и др.

Проф. Иво Христов задочно посъветва желаещите да воюват с Русия да си спомнят събитията от 1941 година, когато Съветската армия обърна хода на войната срещу сочената тогава за най-силна, технологично модерна, поради което и непобедима армия на Вермахта. Това той направи с уговорката, че аналогията е грешен метод, но все пак да не се забравят битките при Москва, при Сталинград и Курск.

„Навлизаме в земетръсна зона, която ще засегне България във всички отношения”, каза проф. Христов. Той не смята, че Турция ще затвори Босфора за руски кораби. По думите му Украйна има за задача да служи за взривяване на конфликт срещу Русия.

„Излизането на САЩ от договора за ракетите със среден и малък обсег на действие означава рязко съкращаване на времето за реакция и вземане на решение за ответен удар. Ние дори няма да сме тилова сила, а ще участваме непосредствено. Ядрената война не може да бъде локална, контролирана и ограничена”, изтъкна геополитическият анализатор. Според него Тръмп не взема важните геополитически решения, той реално изгуби междиНните избори. Русия няма да допусне чужди военни кораби във вътрешното Азовско море. Това е една от „червените линии”, от които Москва не може да отстъпи.

Проф. Христов обясни, че в геополитическия триъгълник Русия, Китай и САЩ, от гледна точка на англо-саксонския истаблишмънт Руската федерация е най-слабата брънка, а реалният противник е Китай.

„Затова Русия трябва да бъде подчинена, за да бъде обкръжен Китай отвсякъде”, поясни проф. Христов. В контекста на Керченския конфликт той прогнозира и други предстоящи такива „инциденти”, включително военни действия в Луганск и Донецк. „Русия е притисната и няма повече накъде да отстъпва и всяка милитаризация на Украйна е „казус бели”, подчерта проф. Христов.

„Русия спечели и се утвърди в Близкия изток. Запази базите си, разшири ги, стана фактор”, каза за другата конфликтна точка Тома Томов. Според него Иран рано или късно ще получи ядрено оръжие. Египет със своята история, настояще и бъдеще остава ядро на целия Близък изток. Саудитска Арабия е ръководена от много амбициозен лидер, способен на крайни решения.

„Близкият изток е отворена рана, която не може да бъде излекувана”, смята журналистът.

Според проф. Иво Христов регионът е много близо до нас и отново ще бъдем въвлечени в турболенцията на „провокирани” събития. Ние до голяма степен не разбираме същността на организирания ислям, смята той. Това е концепция, базирана на много ясна дихотомия: свят на исляма („Дар ал-ислям“, Домът на исляма) и свят на войната („Дар ал-харб“, т.е. „Домът на войната“).

Според проф. Христов евроатлантическите клишета за „адаптация и интеграция на бежанците” противоречат на човека, роден в „Дар ал-харб”. „Ние не сме готови да защитаваме собствената си цивилизация. Засега единственото, което ги удържа, е военното и технологичното надмощие на Запада”, каза проф. Христов и поясни, че нашият регион е вкаран вече в логиката на близкоизточния, в който очаква нови конфликти, породени от големите енергийни проекти.

И двамата анализатори бяха категорични, че в евентуален директен сблъсък между Китай и САЩ, Поднебесната империя няма да загуби. Тома Томов подчерта, че КНР се ръководи от умен седемчленен елит, независим от глобалния финансов капитал.

„Пекин и Силиконовата долина са двата центъра за изкуствен интелект. Този в китайската столица миналата година изпревари по брой патенти американския”, изтъкна Тома Томов. До 30 години, според него, изкуственият интелект ще контролира нашия живот. Само в рамките на две поколения ще се конструира и нова цивилизация, убедени са и двамата анализатори.

„С пробива в областта на изкуствения интелект, съчетан с разчитане на човешкия геном, идва следващият етап, който е не просто технология, а революция: човешкото мислене и човешкият интелект да бъде качени на небиологичен носител”, завърши проф. Иво Христов.

Източник: http://epicenter.bg/article/Prof--Ivo-Hristov-i-Toma-Tomov--Vlizame-v-etap-na-globalen-konflikt-mezhdu-supersilite-/169933/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!