Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов ГОТВИ нов АПОКАЛИПСИС за хората! Вижте МРЪСНИТЕ игри с БЪДЕЩЕТО на България!

Дори за обикновения човек, който не е изкушен в енергетиката, е ясно, че сега в света има два големи източника на енергия – природния газ и ядрените централи.

Но в България, правителството на Борисов изписа един куп „стратегии“ от кого да вземаме природен газ и кой да дострои АЕЦ „Белене“, уж за да бъдело по-евтино.

Като, по стар Борисов навик, всяка следваща стратегия отрича предходната.

Едно, обаче, е пределно ясно. Най-големият, най-сигурен и най-евтин доставчик на природен газ е мощната руска компания „Газпром“. Останалите са малки и скъпи доставчици. Които, на всичко отгоре, могат всеки момент да спрат доставките, поради изчерпване на количествата.

Американският втечнен газ, който всъщност е шистов газ, първо е много скъп, защото идва от другия край на света. И трябва най-напред да се произведе, след това в специални заводи в САЩ да се втечни, после да се транспортира с кораби до Европа, отново да се подложи на обработка в заводи, този път за да се превърне отново в газ, и най-накрая, по тръбопроводи да се достави на потребителя. Няма да е евтино, нали?

После, добивът на шистов газ изгаря повърхностния слой на почвата и я прави неизползваема стотици години. И много бързо се изчерпва. Защото дори да изгорят цялата повърхност на Съединените щати, американските производители на газ, пак няма да са конкурентно способни на „Газпром“.

При това положение, всеки може да си представи, че цената на такъв втечнен, шистов или просто американски газ, ще е прекалено висока. И никой няма да иска да го купува. Дори Западна Европа не иска. Затова Тръмп опитва да принуди такива като Борисов, да му купуват втечнения газ на космически цени.

Друг евентуален доставчик на природен газ е Азербайджан. Но неговите находища са слабички. И природния газ е по-скъп от руския. А и скоро ще се изчерпи. Израел също опитва да се намеси като доставчик на природен газ, но той още не е построил тръбата, по която трябва евентуално да върви природния газ. А и находището им е малко.

Така че, както казва Вапцаров, тук няма нищо за чудене. Ясно е, че по-добри условия за доставка на природен газ, от условията на „Газпром“, няма откъде да получим. И въпреки че всичко това е ясно и на малките деца, Борисов и пудели все още се чудят дали да се включим в „Южен поток 2“. Макар че Газпром официално обяви: Трасето ще мине през България.

Проф. Румен Гечев е категоричен, че бездействието на Борисов по АЕЦ „Белене“ и Южен поток 2″, е политически слугинаж на Запада, който доубива българските граждани и ражда протестите. Защото цените на ток и газ стават космически. Първо, от това, че принудително купуваме скъпия ток от американските Марици, които всъщност са наши български топлоцентрали и спокойно бихме могли да ползваме евтин ток и от тях. Стига да са държавни. И Борисов да не слугува на Запада.

И второ, защото янките ни принуждават да купуваме техния втечнен газ, който е много пъти по-скъп от руския природен газ.

Що се отнася до АЕЦ“Белене“, „експертите“ на Сорос ни убеждават, че нямало интерес към централата от инвеститорите. Като предвидливо забравят да споменат, че Втора атомна е почти готова. И е построена изцяло от руснаците.

С руски технологии са направени и ядрените реактори, и площадката на централата. И затова никой друг не може да довърши строежа. Освен Русия. Да не говорим, че Русия ни осигурява още свежо ядрено гориво. И прибира в Сибир отработеното гориво. А никоя друга фирма не иска да се ангажира с такива жизнено важни за нас дейности.

На всичко отгоре, Русия ни предлага да дострои централата със свои средства, а ние да изплащаме сумата от печалбата на централата, в продължение на десетки години. Така практически строежът на Втора атомна, на нас ще ни излезе без пари.

Е, какви други „инвеститори“ ни трябват. Нашите руски братя ни предлагат условия, които не са предлагали на никоя друга държава. Какво чака Борисов още?

Затова казваме, че точно този слугинаж на Борисов ни принуждава да плащаме космически цени за тока, парното, газта, бензина и т.н.

И затова народът скочи срещу него. Защото, ако бодигардът от Банкя си мисли, че може да излъже цял народ, жестоко се лъже.

Тъй че по-добре да се маха от властта, докато не е станало късно.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Източник: http://www.informiran.net/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!