Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ренета Инджова: Бунтът е най-голямото събитие от тридесет години и ще свали мафията

"Очаквам много мъчителен процес на агония на вече мъртвото политическо тяло. 
Огромно престъпление е да виниш народа, който използва всички допустими от закона средства, и да го наричаш "криминален". 
Това е едно от големите престъпления на тази мафия."
„Нека да говоря тогава, когато има значимо събитие“. Това каза в края на лятото бившият премиер на страната Ренета Инджова, когато LIBERTA.BG потърси единствената жена министър-председател в българската история с въпроси около случващото се в политически план.
-    Госпожо Инджова, през септември обещахте интервю тогава, когато има значимо събитие. Такова ли бе, според Вас, случилото се в двата почивни дни и предстоящите бунтове и окупации на Парламента?
-    От известно време набира скорост напълно оправдан народен гняв, който дори е по-голям, отколкото издевателствата и престъпленията спрямо народа. А това е най-голямото събитие, което сме видели в последните 20, 30 години. Разчитам, че то ще продължи и ще увенчае борбите на един народ с отстраняване на мафията.
-    Ясно е, че се стигна до предела на прословутата народна търпимост. Как, според Вас, ще се развият събитията от тук нататък и има ли опасност от опитомяване на народния гняв - нещо, по което партиите са специалисти и вече се е случвало?

-    Те вече се опитват да го правят, като обяздват разпространения по цяла България протест. Пробват да го представят като протест на криминални елементи и аз питам: след като толкова много протестиращи са криминално проявени, властта ли е виновна или народът е този, който носи вината? Огромно престъпление е да виниш народа, който използва всички допустими от закона средства, и да го наричаш "криминален". Това е едно от големите престъпления на тази мафия.
Събитията, според мен, ще продължат да се нагнетяват, въпреки опитите да бъдат потушавани и представяни като предателство към държавата. Няма кой да повярва на всичко това. Но очаквам един много мъчителен процес на агония на вече мъртвото политическо тяло. Ще продължават един по един да си искат оставките, да се разправят по между си. Възможно е да постигнат вътрешно мнозинство с други сили, само и само да продължи парламентарната форма, в която се крие цялата задкулисна власт. Но разчитам на хората, които въпреки различията в исканията си, в крайна сметка ще ги обединят на едно, единствено, а това ще е гаранцията за успеха. Вярвам, че президентът ще формулира последствията, които сегашните протести биха имали, защото те, рано или късно, ще доведат до това - да е под въпрос националната сигурност и държавността в страната и той ще трябва да вземе неизбежните при такива условия мерки.
-    Говори се за следизборна коалиция БСП-ДПС-Възраждане, а от партията на Костадин Костадинов заявиха пред LIBERTA.BG, че ако те влязат в парламента, още на другия ден ще предизвикат предсрочни избори и така, докато се смени системата. Това ли е правилното действие?
-    Точно това исках да кажа. Че опитите да се правят избори по сегашния тертип, не са толкова сигурни, както си въобразяват сега властващите. Изборният механизъм е в същата мафиотска хватка, както и всичко останало. Аз онзи ден по БНР призовах за административна и публична пауза на институциите. Да престанат да работят, докато тече кризата, защото така стават укривателства и най-големите грабежи и прехвърляния.
-    Литвайки подир въображението си, понякога хората си представят кабинет, в който Вие сте премиер, подполк. Николай Марков- гл. секретар на МВР, Велизар Енчев - министър на външните работи, а Богомил Бонев – министър на МВР. И ако това е фантазия, фантастично ли Ви звучи да бъдете поканена в един кабинет на експерти или национално съгласие и да поемете управлението?
-    Както казах, преди да правим тези предвиждания е важна единствената власт, която е останала в момента като гарант на държавността и цялостта на България – Президентската институция. От нея зависи това, което говорите да стане факт.
-    Имате ли оптимизъм за България?
-    Това, което се случва днес, са моите борби от преди 30 години. Ако е възможно оптимизъм да се съхранява за тридесетилетие, изглежда ,че аз живях по-дълго, отколкото трябва.
-    Благодаря Ви за това интервю и нека има големи събития, за които да говорите с положителен знак!

Източник: Либерта.бг

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/11/blog-post_61.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!