Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Екатерина Захариева: Правителството няма да подава оставка. Нашата цел е пълен мандат!

Нашата цел е 4-годишен мандат и имаме такава програма, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия, уверявайки, че правителството няма да пода оставка. 

Със сигурност има хора, които подкрепят правителството и които са против протестите, каза тя. По думите ѝ аналогията с протестите против Орешарски е абсурдна.

Винаги в правителството сме отворени за диалог, каза Захариева. От друга страна ние трябва да правим и реформи, заяви тя. 

В програмата на правителството е увеличаването на доходите на гражданите, но ние трябва да ги изработим тези заплати, посочи тя.

Никога не съм сравнявала България и Румъния. По важно е какво следва да постигнем след този доклад. Ние не правим реформата заради самия доклад, а за гражданите, каза тя във връзка с излезлия доклад на ЕК. 

Не е приятна констатацията на доклада за медийната страна, каза Екатерина Захариева.

По думите й докладът е добър и обективен. 

Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България, категорична бе министър Захариева. Според нея медиите трябва да се саморегулират и самоконтролират.

„Констатацията и ситуацията по отношение на доклада в медийната среда не е приятна. Самият доклад се позовава на други международни организации и изследвания. Първо "натиск" никъде не се споменава, а и аз съм убедена, че това не е така. Докладът по-скоро намеква, че трябва да се предприемат мерки. Заради факта, че всеки опит за промяна ще се тълкува като опит за цензура или за повече регулация, много е важно медиите сами да се саморегулират и много важен е самоконтролът и автоцензурата. Когато натискът влезе в съдебната зала, понякога правосъдието излиза, но от друга страна балансът между това да бъде информирано обществото за това какво се случва и в изпълнителната власт, и в съдебната система и върху това да не се чувстват натискани съдиите прокурорите също трябва да бъде затворен. Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България. Критиката в доклада не е към правителството, а и към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите”, обясни тя.
Екатерина Захариева подчерта напредъка на страната ни в редица сектори в сравнение с 2007 година, когато България беше приета в ЕС.

Източник: http://epicenter.bg/article/Ekaterina-Zaharieva--Nashata-tsel-e-4-godishen-mandat/168094/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!