Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Масови протести заляха цялата страна. Гневът на хората излиза извън контрол

В над 50 града в страната се проведоха протести срещу поскъпването на горивата. На места се чуха и искания за оставка на правителството и промяна на политическата система. 

В гражданско неподчинение прерастна протестът срещу високите цени на горивата в Бургас.Стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи в опит да бъдат принудени шофьорите да изтеглят автомобилите си от блокадата. Повече от два часа входът и изходът на града в посока квартал "Ветрен" са затворени. Една жена се опитаха да арестуват полицаите. Те поискаха тя да премести от пътното платно автомобила си, но жената отказа. Намесиха се и други протестиращи. Стигна се до сблъсъци. Те продължиха около 15 минути, след което жената беше освободена. Близо 10 километра е дълга колоната от чакащи автомобили от изхода на Бургас почти до квартал "Ветрен" и 10 километра е дълга колоната преди входа на града. Движението на автомобили по автомагистрала "Тракия" се отбива на две места: в района на Българово и край Миролюбово. Блокадата в Бургас продължава. 

Заради протестното автошествие в София, обявено като национален протест, движението в центъра е затруднено. За кратко то беше спряно пред Министерския съвет. Стигна се до пререкания между полицията и протестиращите. Хиляди хора вече събра протестът. Цялото пространство пред БНБ беше изпълнено преди да потегли шествието. Протестиращите тръгнаха най-напред към Министерския съвет, след като около час държаха затворен булеварда. Именно там настана недоразумение между организаторите и хилядното множество. Ситуацията се изостри от това, че водачите не можаха да контролират шествието, но в крайна сметка полицията успя да успокои напрежението и протестиращите бяха насочени по първоначалния маршрут по бул."Дондуков". В момента шествието се движи може би в разстояние на около 300-400 метра. То вече достига паметника на Васил Левски. Преди това обаче едната част от шествието се откъсна толкова далече, че се изгуби от останалите. В момента движението по бул."Дондуков" вече е освободено, но е затворено това по бул."Васил Левски".

Втори час продължава блокадата на главния път Е-79, в районта на Благоевград. Организаторите на протеста и стотиците участници в него са готови да останат на място до вечерта или докато правителството и политиците не подадат оставка. По непотвърдена информация, няколко коли на "Жандармерията" са се отправили към протеста, което още повече радикализира хората. Движението и в посока София, и в посока "Кулата" е спряно, както и по всички обходни маршрути. 


Очаква се в този час протестиращите от Враца да блокират международния път Е-79, в посока Мездра. 

Протестиращи блокираха магистрала „Хемус“ край Шумен. Движението беше спряно и в двете посоки за около два часа. 

В Габрово протестиращите затвориха прохода Шипка. 

Автомагистрала "Тракия" беше блокирана от протестиращите в Пловдив при 125-ия километър. 

Магистрала "Тракия" е блокирана и в района на Ямбол. Движението е напълно спряно между Хаджидимитрово и Зимница. 

Жители на Сопот и Карлово също се присъединиха към протестите в цялата страна като блокираха подбалканския път. 

На площад "Княз Александър I" в София националният протест е  срещу високите цени на горивата, новото увеличение на задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност" и по-високите данъци за старите автомобили.  


Протестиращите се събраха на площада пред БНБ. Според намеренията им, заявени в социалните мрежи, където се организират, присъствието си са потвърдили близо 3000 души. В момента техният брой тук, доколкото може да се прецени, е около 1000 човека, но десетки автомобили също са паркирани тук в пространството, където е свободно. Към протеста тук се очаква да се присъединят и представители на групите протестиращи от цялата страна. По информация на "Хоризонт" обаче научихме, че желаещи от Перник да се присъединят към този час тук, към протеста, са били спрени на автомагистрала "Люлин". Протестиращите вървят в посока Министерски съвет и крещят: "оставка", "боклуци" и възразяват не само срещу цената на горивата, вече по-високите данъци за старите автомобили и поредното поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност", но се събират, за да протестират и срещу, по техните думи, "мизерията на българите". 

Протестиращи срещу поскъпването на горивата формулираха ясно и политически искания. На митинга в Благоевград се обявиха за оставка на правителството и парламента и смяна на досегашната политическа система. Организаторите на националния протест потвърдиха, че се подготвя широка гражданска платформа за управление на държавата. Стотици хора с автомобили и мотори се включиха в протестното автошествие, което тръгна от Благоевград и блокира главен път Е-79 в района на автополигона. Шестте искания, които организаторите на протестите на национално ниво отправиха вчера към властта, днес се концентрираха в едно: даваме една седмица срок на управляващите или да предприемат някакви действия и да свършат работата, за която са избрани, или да си ходят - всички, до един. Основните организатори на протеста потвърдиха пред "Хоризонт", че се подготвя и граждански проект като алтернатива на 30-годишното управление. 

Протестното шествие в Сливен, което трябваше да блокира авомагистрала Тракия, беше спряно от полицията на моста на река Тунджа до село Крушаре. Според служителите на реда, протестът на това място не е съгласуван предварително. 

Част от протестиращите срещу високите цени на горивата в момента стоят на моста. Част от тях тръгнаха пеша към магистралата, за да блокират "Тракия" и да се съберат с ямболските протестиращи. Вече стана ясно, че всички входове към магистрала "Тракия" в двете области са блокирани от полицията. Засега остава блокиран пътят Сливен-Ямбол в района на село Крушаре. Преди това около 500 автомобила направиха протестно автошествие по основните булеварди в Сливен. Протестиращите коментираха, че полицията е саботирала протеста, разделяйки колоната на няколко лъча. Директорът на районното полицейско управление Димитър Кисьов коментира, че останалите автомобили, които блокират движението на моста в момента, ще бъдат санкционирани. Към момента няма напрежение между протестиращи и полицаи, но сред протестиращите върви мълва, че ще дойве жандармерия. 
Над 600 коли се включиха в автошествието в Ямбол. Протестиращите подкрепят и искането на майките на деца с увреждания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. 

Автошествието премина от единия до другия край на града, но до блокиране на движението не се стигна. 

"Ние не искаме оставка на правителството. Ние искаме те да вземат адекватни мерки и да си заслужат, както се казва, заплатите". 

"Те искат да ни вземат дефакто и това, което нямаме". 

"Даже и към по-остра форма на протести трябва да премине. Крайно време е." 

Очаква се част от протестиращите да отидат на АМ "Тракия". 
В Пловдив дълга колона от стотици автомобили блокира централните булеварди. В автошествието срещу високите цени на горивата се включха и протестиращи от близки населени места, както и от Пазарджик. С клаксони на автомобили беше озвучена централната част на Пловдив близо два часа. 

"Не мисля, че политиката е правилна по отношение на това, че трябва да се вдига всичко поголовно, за да се закърпва бюджета по един или друг начин". 

"Смятам, че трябва да има тотална промяна на всичко, на цялото управление". 

"Трябва да подредим нещата и това може да се случи единствено и само с участието на хората". 

Шествието премина без инциденти и беше плътно охранявано от десетки полицаи. 

С клаксони на автомобили беше озвучена централната част на Пловдив близо два часа. 
Преди обед протест слещу високите цени на горивата имаше и в Троян. 

200 дупничани блокираха по-рано за половин час главен път Е-79. В този час започва протестно автошествие от с.Ябълково през Кюстендил до изхода на града към Гюешево. 

В Плевен над 100 автомобила се включиха в протестното автошествие. 
Стотици шуменци се събраха на протест пред зала „Арена“ срещу високите цени на горивата. Протестиращите затвориха улица „Марица“, предаде репортер на Радио „Шумен“. Хората се разхождат по пешеходната пътека и възпрепятстват преминаването на автомобилите. Ивелин Стефанов, който е сред организаторите на протеста, заяви, че настояват за отговорен орган, който да контролира и регулира цените на горивата. 
Протестиращите срещу високите цени на горивата блокираха магустрала "Хемус" в района на Шумен. Стотици шуменци настояха за отговорен орган, който да контролира и регулира цените на горивата. 

В този час започва протест на пътя София-Варна в района на пътен възел „Боаза“, на разклона за Тетевен. По-рано жители на Ловеч се събраха на пътен възел „Абланица“. До блокада не се стигна, тъй като протестиращите нямаха разрешение и бяха спрени от полицейските патпрули. 

В Дупница около 200 души излязоха на протест при считаното едва ли не за историческо място - "Барикадите" до главен път Е-79 и до жп линията София-Кулата, където през зимата на 1997 год. стотици бяха денонощно, тогава с други искания. 

За около половин час те блокираха пътя, до 12,30 часа движението беше пренасочено по други маршрути и колони от чакащи коли не се образуваха. Няма инциденти, казаха от полицията, която бе осигурила охрана на района и пътния участък. 

Протестиращите носеха плакати против високите цени на горивата, за готвените убийствени увеличение на "Гражданската отговорност", данъците и други искания, които изкараха днес хиляди българи по улиците и кръстовищата. От 14 ч. ще започне протестно автошествие от с. Ябълково през Кюстендил до изхода на града за ГКПП-Гюешево. 

В Плевен над 100 автомобила се включиха в протестно автошествие. Недоволството е от високите цени на горивата и срещу системата бонус-малус, която се предлага за гражданската отговорност. 

Протестиращи от Варна блокираха за час движението по Аспаруковия мост. 

Близо 500 души се включиха в протеста срещу високите цени на горивата в Бургас. Сред тях около 250 рокери и таксиметрови шофьори. Протестните действия започнаха с напрежение между шофьорите и полицейски служители, които извършваха проверка на личните данни и връчваха стари фишове за нарушения. 

След едночасов протест на място около 100 автомобила от Пазарджик потеглиха в автоколона към Пловдив, за да се присъединят към организираното автошествие там,под надслов „Съединението прави силата“. 

Близо 1000 автомобила потеглиха в протестно шествие в Пловдив. Към протестиращите от града, които се събраха малко преди 11 часа, се присъединиха и коли, развяващи българското знаме, от Пазарджик. Основни улици и булеварди в Пловдив ще бъдат блокирани заради протестната колона, в която има и много мотори. Участниците в шествието, което се охранява от десетки полицаи ,недоволстват от високите цени на горивата, Обявяват се също за по-високи доходи и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". 

В Благоевградска област стотици автомобили се включиха в националния протест срещу цените на горивата и поскъпването на живота. Протестират още Гоце Делчев, Разлог и Петрич, където се очаква да бъде затворен граничния пункт Кулата. Организаторите на протеста за първи път ясно изрекоха, че искат оставката на цялата политическа власт и потвърдиха, че се готви широк граждански проект за бъдещето на България. 

За първи път много пенсионери се включват в протеста. 

Източник: БНР

Източник: http://epicenter.bg/article/Masovi-protesti-zalyaha-tsyalata-strana--Gnevat-na-horata-izliza-izvan-kontrol/167910/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!