Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Данаил Кирилов: Няма нищо вярно в оценката на президента!

Няма нищо вярно в твърденията на президента, ние сме прекалено толерантни и реактивни на действията на опозицията, стремим се да сме максимално консенсусни. Стремим се към принципен професионален дебат, а не политически дебат. Аз разчитам, надявам се, че той ще има едно институционално поведение, да пази обявените ценности, на които се позовава. Демократичните ценности се защитават и от президентската интституция.

Така депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по "Канал 3" обръщението на президента по повод годишнината от 10 ноември.  

"Ние приемаме най-много предложения и законопроекти на опозиционни вносители, приемани досега", категоричен бе председателят на правната комисия на парламента. 

Данаил Кирилов призова колегите си от БСП да изберат какво искат с действията си в парламента по отношение на кворума в петък: "надницата си за петъчния ден или искат протестът им да бъде принципен. Те тази процедура може да я направят и в сряда, но я измислиха само и само да могат да гласуват, за да не загубят възнаграждението си за петъчния ден", каза юристът, който изрично се извини пред зрителите на "Канал 3" за определението си "мишки" към колегите от опозицията в пленарна зала. 

"Извиних се и се извинявам и на зрителите на "Канал 3" - ние сме длъжни да пазим ценностите и на Конституцията, и на парламентаризма и на закона", каза Данаил Кирилов. "Няма да го наричам изнудване от страна на опозицията, макар да има такъв ултимативен нюанс". 

"В петък пак имаше напрежение, защото колегите, макар и в зала, саботираха регистрацията. По същия начин председателят (на 42-то НС) Миков (от БСП) казваше "видимо има кворум. Нашите председатели никога не нарушават така правилника. Ние излязохме и не получихме и стотинка за мнението си срещу конкретни действия в 42-то НС", припомни Данаил Кирилов. 

"В един момент обяснението в тази процесуална игра станаха думите на вицепремиера Симеонов (за майките на деца с увреждания) и исканията за оставката му. Те сигурно държат на две неща: да има максимално дълго причина да саботират парламентарния живот или общата обществена сигурност с едни или други протестни действия. Трудно ми е да дефинирам като протестни действия събития с 10-15 човека, усилили докрай уредбата, и с полиция, по-многобройна на самите протестиращи. С тези спекулации се цели да се внуши несигурност.

За кворума ще кажа, че е абсолютна злоупотреба", категоричен е юристът. 

Източник: http://epicenter.bg/article/Danail-Kirilov--Nyama-nishto-vyarno-v-otsenkata-na-prezidenta-/167856/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!