Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чезнем ама стабилно: 2 милиона българи избягаха, още 1 милион стягат багажа

“Всяко трето българско дете се ражда извън страната, а над 2 милиона българи са напуснали страната в последни 30 години.”


Данните представи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на форума “Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика”, пише News.bg.

“Над 1 милион българи от 18 до 64 години имат нагласата да мигрират, за да търсят своето място зад граница, заради по-добро заплащане, по-добрите социални условия, сигурност и по-добри закони”, обобщи вицепрезидентът.

“Ако прогнозата се сбъдне, изследователите на демографията в България ще предскажат една доста тревожна картина за развитието на демографията и икономиката на страната”, подчерта Йотова.

Тя посочи, че резултатите от изследването за трудовата миграция са много ценни, защото в България се очертава една картина, говори се непрекъснато за констатациите, но няма достатъчно изследвания, които да представят тенденцията за решаването на въпросите с миграцията.

Свободното придвижване в рамките на ЕС се превърна в основно право на хората. То отговаря на изискванията на определени държави и по този начин човек намира онова място за себе си, което е избрал за развитието на своята кариера и живот, стана ясно от думите на Йотова.


Бившият министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005-2009 г.) Ивайло Калфин представи данни на Националния статистически институт (НСИ), според които между милион и половина български граждани работят извън страната след 90-те години.

Припомняме, че по-рано днес Калфин заяви, че 80% от българите не искат чужди работници у нас, а едва 16% от чужденците идват в България, за да работят.

Ако има малко над 4 млн. души в България, които са между 18 и 64 г. в трудоспособна възраст, всеки четвърти от тях, което е над 1 млн., обмисля варианти за емиграция. Мотивите основно са свързани със заплатата, но не само. 95% търсят по-добро заплащане, посочи Калфин.

Според него освен работната заплата мотивация за българите да излязат в чужбина са социалната и здравната система, както и намаляване на административните проблеми.
Страната напускат както хора със средно образование, така и много висококвалифицирани лица.

Той изтъкна като проблем, че заплатите в България растат, но не равномерно.

Нюз БГ, Епицентър

Източник: http://www.informiran.net/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE-2-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!