Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за посещението на Екатерина Захариева в САЩ, ролята на зетя на Тръмп

.

Екатерина Захариева и Майк Помпео в Държавния департамент
Източник: МВнР

Налагане на санкции по закона „Магнитски“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски е била сред основните въпроси, обсъждани от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и външният министър Екатерина Захариева.
Очаква се резултатите от разследването на двамата за съпричастност във фалирането на КТБ и за нарушаване на човешки права да бъдат оповестени публично в началото на декември. Тогава ще започне и излъчването на радио „Свободна Европа“ за България. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници. 

Приоритетна тема е била и посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Първоначалният вариант е бил той да пътува до Коледа, но запълнената още преди месеци програма на президента Тръмп е довела до пренасочване за началото на 2019 г. 

Обсъдена е и предложена американска помощ за модернизиране на българската армия. Идеята не се обвързва с конкретни ангажименти за техника и въобръжение. 

Проблемът с визите е бил периферен, защото американците са категорични, че България все още е далеч от критериите за отпадането на визите. Американците напомнили на Захариева, че в американското посолство в София има списък с мастити родни бизнесмени и политици, за които има забрана да посещават САЩ. Причините са различни, но основната е непрозрачен/съмнителен бизнес, участие в корупционни практики и погазване на закона. 

Обсъден е бил и въпросът за свободата на словото и медиите у нас, тяхната собственост и прозрачност, както и преследването на журналисти от прокуратурата, данъчните, КПКОНПИ, тайните служби и МВР. Примери за такъв натиск ще залегнат в доклада за България на Държавния департамент за 2018 г. 

Зетят на президента Тръмп – Джаред Къшнър е един от най-големите радетели за топли отношения между Вашингтон и София, категорични са дипломати. Той се прочу с усилията си и постигнатия напредък в израелско-палестинските преговори. Ключова е и ролята му в разговорите между Сърбия и Косово за изглаждане на спорните теми.  Къшнър настоява медийната среда в България да стане прозрачна и да се ограничи влиянието на кръгове като #Кой в медиите. Той е собственик на изданието New York Observer. Къшнър се ползва с голямо доверие в Световния еврейски съвет. Предците му са бежанци от Полша, спасили се от нацистките гонения през Втората световна война. 

В момента САЩ прилагат визов режим към българите, румънците, поляците, хърватите и кипърците. Полша и Хърватска обаче очакват отпадане на визите в най-скоро време.

Източник: https://frognews.bg/politika/istinata-poseshtenieto-ekaterina-zaharieva-sasht-roliata-zetia-tramp.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!