Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Свиленски: Правителството си отива! БСП показва алтернативата

Няма да се регистрираме в парламента, докато не получим оставката на Валери Симеонов или на цялото правителство. Докато Валери Симеонов не поеме отговорност за циничното си изказване, няма да даваме старт на парламента. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Управляващите не спират да казват, че коалицията е стабилна - нека да видим колко е стабилна коалицията, да си съберат необходимия кворум, добави той.

Затова внесохме алтернативен бюджет, защото се вижда, че това правителство си отива. Хората очакват някаква алтернатива и ние я даваме с този алтернативен бюджет. Предлагаме минималната заплата да стане 640 лева от 1 януари, както и 6400 лева еднократна помощ за второ дете. Предлагаме с 3,3 млрд. лева допълнително разходи към предлагания от ГЕРБ бюджет. Заложеният дефицит в нашия бюджет е 0,6%. Приходите от данъци са 3,2 млрд. лева. Въвеждаме прогресивно подоходно облагане, което ще засегне 40 000 българи с високи доходи, 2,5 млн. българи няма да усетят разлика. Предлагаме и намаляване на ДДС върху хляба и лекарствата, заяви Свиленски.

"Вече не се коментира бюджетът на правителството, а все повече се коментира Алетернативният бюджет и "Визия за България" на БСП. Това показва, че правителството си отива, а хората очакват алтернатива", изтъкна Свиленски в ефира на Нова телевизия. "Демографският проблем е приоритет не само на БСП, а и на правителството, надявам се, тъй като нацията се стопява", коментира народният представител. Той обясни, че Алтернативният бюджет на БСП може да се определи като демографски и пример затова е предложението на левицата за еднократна помощ за второ в размер на 6400лв., което представлява 10 минални работни заплати, при положение, че бъде прито предложението те да бъдат в размер на 640 лв. Свиленски поясни, че разходната част, която се предлага, е с презичисляването на пенсиите, с пари за образование, здравеопазване- над 250млн. лв за профилактика и превенция на заболявания. "3.3 млрд. лв. предлагаме допълнително разходи в бюджета". Той коментира, че дефицитът при бюджета на ГЕРБ е 0,5%, а при БСП 0,6%. "Приходите, които предвиждаме, според данъчното облагане, което предлагаме, са 3.2 млрд. лв"- допълни той и припомни, че в Алтернативния бюджет предложението е за повишаване на максималния осигурителен доход на 3900 лв., минималната работна заплата на 640лв., въвеждане на прогресивно подоходно облагане, което няма да доведе до промяна за 2,5 млн. българи, ДДС на хляба от 20% на 5% и ДДС на лекарствата от 20% на 9%.

Свиленски отбеляза, че миналата година БСП също представи алтернативен бюджет, като част от предложенията министър-председателят изпълни през министерски постановления.

"Не само днес няма да се регистрираме, няма да се регистрираме, докато не получим оставката на Валери Симеонов или на цялото правителството", категоричен бе Свиленски. Той коментира, че ако коалицията на управляващите е стабилна не би следвало да бъде проблем събирането на кворум. Той каза, че левицата ще участва в дебатите за бюджета. 

Зам.-председателят на червената парламентарна група е категоричен, че трябва да има и оптимизиране на администрацията. Няма как да хвърляш милиарди за електронно управление, а в същото време всичко да си продължава по стария начин, посочи социалистът.

Съмнението, че БСП не е в кондиция не отговаря на истината. Така говореха и преди президентските избори, но ние ги спечелихме, а на парламентарните от 39 депутатите ни станаха 80. Това, че има различни мнения в партията, ни прави по-силни. Разбирам, че това не се харесва на всички, но това е действителността, каза още Георги Свиленски.

Източник: http://epicenter.bg/article/Georgi-Svilenski--Pravitelstvoto-si-otiva/167452/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!