Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Асоциацията на застрахователите в България: Цената на "Гражданската отговорност" ще стигне 1000 лева

Стойността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще се повиши тройно и ще бъде около 1000 лв. за най-масово разпространения клас автомобили. Това ще се случи, ако не се сложи лимит върху обезщетенията за смърт на пътя, твърди Асоциацията на застрахователите в България. На практика ще бъдат засегнати над 3 милиона души.

Председателят на асоциацията Светла Несторова посочи, че застрахователната дейност в България е в опасност заради допуснатата това лято след решение на ВКС възможност дори по-далечни роднини на загинали при пътнотранспотно произшествие да предявяват претенции за неимуществени вреди.

От асоциацията настояват лимитът, за който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в петък предложение да е 20 хил. лв., да е само временен. Според Светла Несторова той щял да действа само до създаването на методика за обезщетяването, тъй като сега съществува хаос.

Застрахователният бранш добави, че решението на ВКС ще доведе до извънредни разходи за сектора от порядъка на 800 млн. лв. до 1.3 млрд. лева.

"Същевременно застрахователите плащат високи обезщетения и регистрираме най-високата смъртност при пътнотранспортни инциденти. Застрахователите няма как да издържат при това положение", категорична е Несторова. 

От изказването на Светла Несторова се разбра, че от сегашната ситуация печелели определен кръг адвокати, които много лесно взимали пълномощно да представляват близките на загиналите и вече имало случаи, в които се възползвали от тяхната наивност и присвоявали парите.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова внесе законови промени, според които застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт. Предвижда се ограничение от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

В тази връзка премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на парламентарната група на партията си да отложи гласуването, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Общественото обсъждане ще се състои в четвъртък.

Източник:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!