Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой как смята българските заплати. И защо се опразва България

Данните на НАП за декларираните доходи на физически лица за 2017 г., по брой лица с доходи от – до. Деклариралите са повече от онези през юли 2018 г., защото много българи през лятото се изнасят на сезонна работа в чужбина.

Иван Бакалов

Една справка, предоставена от финансовия министър Владислав Горанов в отговор на питане от депутата Желю Бойчев от БСП, хвърля светлина за доходите в България (виж тук).

Досега са излизали какви ли не данни за заплати. Най-често медиите цитират Борисов, който казва, че средната заплата минала 1000 лева и до края на мандата МУ ще стигне 1500 лв. Тоест направо настигаме Европа. При Борисов направо забогатяхме. Банките са пълни с пари (пак негови думи). (Впрочем, да са пълни с пари банките, при тази ниска лихва, това не е признак за икономика в развитие, няма инвестиции).

Според справката, направена от НАП на базата на данъчни декларации за 2017 г., в България с доходи под минимална и с минимална работна заплата (до 510 лв. месечно) са 1,65 млн. души. От общо 3,1 млн. физически лица, които декларират доходи и плащат данък. Тоест, повече от половината работещи са с официални доходи до минимална работна заплата, в блатото на мизерията.

Тези с доходи до 1000 лв. месечно са 811 хил. души. До 1000 лева месечен доход не означава, че заплатите им са по 990 лева. Масово заплатите са 600-800 лв. Експерти в държавните служби взимат по 600-700 лв., частните фирми дават аналогични заплати и са недоволни, че няма желаещи за работа. Защото хората предпочитат да отидат на сезонна работа за няколко месеца в чужбина, откъдето ще изкарат повече, отколкото на постоянна работа тук за цяла година.

Простата сметка по данните на НАП показва, че 53% хората декларират доходи до 250 евро на месец. В страна член на ЕС. Общо към 80% са българите с доходи под 500 евро на месец, ако към онези с минимални доходи прибавим и тези с доход до 1000 лв. А цените на горива, покъщнина, някои храни са почти еднакви в цяла Европа, където доходите са неколкократно по-големи.

Как звучи това на фона на бодряшките декларации по медиите за средна заплата над 1000 лева, която до края на мандата МУ ще стане 1500 лева?

„Средна заплата” е измамно понятие. Според НСИ тя вече е 1077 лв. Да, ама… Най-ясен е примерът с депутатите. 240 депутати с близо 3600 лв. основна заплата, плюс 1000 българи с 510 лв. минимална заплата, общо имат средна заплата 1100 лева.

Брой лица, декларирали данък доход за физически лица през месец юли 2018 г. и размера на дохода. Общият брой е 2,28 млн. души, което отразява заетите на трудов договор, но има спад през лятото, в сравнение с годишните данни от другата таблица, защото много българи работят сезонно в чужбина.

И според данните на НАП може да се получи – 15 523 души са декларирали доходи над 8900 лв. месечно. Ако сметнеш средната заплата на онези 1 милион и 650 хил. души с доходи под 510 лева месечно, с онези с доходи над 1000 лв. месечно, средната заплата може и да се получи „атрактивно висока”.

Има хора, които не се притесняват от ниския стандарт и прекаленото неравенство у нас, намират го за нормално при капитализма. Само че съотношението на най-високите доходи и най-ниските у нас е най-голямо в целия ЕС, показаха данни на „Евростат” неотдавна – около 8 пъти към 1. Средно за ЕС е 3,6 пъти към едно. На единия край с високите доходи у нас са няма и 40 хил. души (над 5000 лв. месечно), а с доходи под минимална заплата са 1,65 млн.

На практика това е стандарт, който обрича хората да взимат постоянно потребителски кредити, за да си позволят елементарни неща. И мнозина стигат до невъзможност да си плащат вноските и съдии изпълнители им изземат жилища, имущество.

„Средната класа” у нас е с доходи между 1000 и 2000 лв. месечно (общо 488 хил. души по справката на НАП). Тоест между 500 и 1000 евро, което е бедност по западноевропейските стандарти.

Повечето читатели, като видят тези числа, казват – „Да, ама у нас се плаща и на ръка, не са само официалните доходи”. И колко да се плаща на ръка? Като те назначат в хотела за камериерка с минимална заплата, или продавачка с минимална заплата, колко още ще ти плаща работодателят? 1000 лева? Нищо такова, най-много още 200-300 лева на ръка. Затова е и голямо текучеството в хотели, магазини, търсят се постоянно хора, по морето дори внасят работници и от чужбина.
В държавния сектор (над 700 хил. заети – администрация, образование, здравеопазване и др.) няма плащане „на ръка”. В чужди предприятия и заводи, в „Лидъл”, „Била” и др. също няма на ръка.

Както и да го смята човек, не е голям контингентът на онези, които взимат на ръка. И сумата на ръка няма как да е по-голяма от минималната работна заплата, на която се водят на щат (а за много длъжности има прагове, не може на минимална заплата). Защото, за да извадиш пари на ръка, трябва да имаш приходи на ръка, извън отчетените с фактури и касови бележки. А този процент не е толкова голям в търговия, в производство. Не са много областите, в които може да се генерират пари, които да се плащат на ръка.

И другата таблица с данните за деклариралите доходи през юли 2018 г. отразява основно онези, които са на трудов договор. Тя показва, че на минимална работна заплата са 578 хил. души.

Със заплати под 1000 лева са 1,7 млн. души от общо 2,2 млн. на трудови договори. През лятото има и по-малко работещи, защото много българи са се изнесли на сезонна работа в чужбина.

За да се изясни картината в какво положение са българите, трябва да се добави, че 1,2 млн. пенсионери са с пенсии под официалната линия за бедност 321 лв. за тази година. А пенсионерите общо са 2,17 млн., със средна пенсия 335 лв.

Източник: http://e-vestnik.bg/28954/koy-kak-smyata-balgarskite-zaplati-i-zashto-se-oprazva-balgaria/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!