Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Според ГЕРБ раздаването на 2 млрд. лв. в края на годината не било ударно харчене

menda-stoyanova

В бюджета има излишък, но това не означава ударно харчене в годината. Това заяви вчера пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

Както вече стана известно, само за два месеца – до края на годината правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0,5% излишък.

При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0,5% се равняват на около 550 млн. лева. Към момента хазната е на плюс с 2,5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента е традиция при правителствата на Бойко Борисов.

Тези намерения бяха потвърдени през миналата седмица от Стоянова. „Към момента излишъкът е 2,5 млрд. лв., но ще бъде стопен до края на годината до 0,5% от БВП. За трета поредна година този излишък ще се формира заради планирани, но неосъществени капиталови разходи“, призна Стоянова. Вчера обаче тя каза, че раздаването на 2 млрд. лв. не означава ударно харчене в годината.

И тази година ще имаме повече плащания. Част от този излишък, който имаше към август и септември, ще бъде стопен. Но независимо от това, ще остане пак излишък, каза тя.

Както вече стана известно, през миналата година правителството е одобрило допълнителни разходи в размер на 2,7 млрд. лв., различни от гласуваните от Народното събрание. 52% от допълнителните пари са раздадени през декември 2017 г., като най-голямото перо са извънредните 1 млрд. лв. за програмата за саниране.

Това са само част от изводите от одита на Сметната палата за изразходването на миналогодишния бюджетен излишък, възложен от парламента по предложение на левицата.

В началото на тази година по инициатива на БСП Народното събрание възложи на Сметната палата специален одит на харченето на миналогодишния текущ излишък от около 2,4 млрд. лв., за който левицата смята, че е фалшив.

Причината е, че както миналата година, така и тази „плюсът“ в хазната се дължи повече на несъстояли се разходи, отколкото от извънредни приходи благодарение на борбата с контрабандата, както обичайно се хвали премиерът.

В крайна сметка, през февруари ГЕРБ одобри инспекцията, но разшири времевия хоризонт, така че да обхване не само харчовете на новия кабинет на ГЕРБ, но и служебното правителство на президента Румен Радев.

Така одитът бе възложен за периода 1 януари 2017 г. – 31 януари 2018 г. Всичките харчове са законни, а дали са целесъобразни си преценява правителството, става ясно от одита. В него няма почти никакви критики към процедурата, като на премиера Бойко Борисов се препоръчва единствено да изисква по-подробно мотивиране на разходите.

Мигнюз

Източник: http://onovini.com/2018/11/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-2-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BB%D0%B2-%D0%B2-%D0%BA/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!