Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На Запад се учудиха на ръста на руската икономика

/Поглед.инфо/ Въпреки затягането на санкциите, показателите за икономическото развитие на Русия изненадват с положителна динамика, пише Welt.

Изданието отбелязва, че през третото тримесечие Русия е получила профицит (излишък-бел.пр.) по текущата сметка на платежния баланс в размер на 26,4 млрд. долара, което съответства на 6,5% от БВП и е абсолютен рекорд, предава РИА Новости.

През 2018 г. централната банка очаква излишък от 98 милиарда долара.

Тези данни "не харесват на онези, които се надяват, че различните икономически санкции ще имат бърз и изключително негативен ефект върху руската икономика".

Анализаторите на изданието посочват, че главните причини за "сензационните" печалби на руските компании и бюджета са били такива фактори като покачването на цените на нефта и промяната в динамиката на рублата.

Въпреки традицията, рублата повече не се развива пропорционално на цената на черното злато. Освен това, поевтиняването на руската валута доведе до поскъпване на вносните стоки, което прави отечествените такива по-привлекателни.

В резултат на това вносът намалява, а приходите от износ нарастват.

Експертите на Welt подчертават, че на съществуващия профицит би могла да повлияе не само от евтината рубла, но и приключването на големите инвестиционни проекти - например изграждането на Кримския мост.

Превод: М.Желязкова

Източник: http://pogled.info/svetoven/na-zapad-se-uchudiha-na-rasta-na-ruskata-ikonomika.98592

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!