Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп към мигрантите: Няма да ви позволим да влезете в САЩ!

Американският генерал Терънс О'Шонеси заяви в понеделник вечерта, че Пентагонът ще изпрати изненадващо голям брой въоръжени войници на южната граница на САЩ, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Решението за изпращане на 5200 военнослужещи е факт, след като властите в Мексико не успяха да спрат кервана с няколко хиляди мигранти от Централна Америка, които се насочват към границата със Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп предупреди, че ще разгърне армия от близо 2100 служители на Националната гвардия, която да подсили южната американска граница.

Пентагонът посочи, че възнамерява да "втвърди" границата и че вече са на път 800 войници. Останалата част от контингента, разкри О'Шонеси, е планирано да заеме позиции до края на седмицата. Той подчерта, че Тексас, Аризона и Калифорния ще получат най-голяма тежест в операция "Предан патриот". 

В интервю за Fox News президентът Доналд Тръмп предупреди, че караваните с мигрантите, които се опитват да преминат през Мексико в САЩ, само си "губят време, тъй като те няма да навлязат на американска територия". "Ние няма да ги пуснем в тази страна", подчерта той.

Запитан в същото интервю, кой би желал да се изправи пред него по време на президентските избори през 2020-а година, Тръмп заяви, че "харесва" всички бъдещи кандидати на Демократическата партия. "На този етап ми харесват всички, не виждам никого, пред който не бих желал да се изправя в предизборната битка", посочи той.

Доналд Тръмп добави, че администрацията му вероятно ще отговори на въпросите на специалния разследващ прокурор Робърт Мюлер. "Нелепо е, че трябва да направя всичко това, тъй като не съм направил нищо, но да, вероятно ще направим нещо и да, ще отговорим на въпросите", посочи той пред Fox News. 

Кервани с мигранти се насочват към САЩ от централноамериканските държави, съобщават световните агенции.

Вече повече от седмица проблемът с незаконната миграция се превърна във водеща тема на предизборната кампания в САЩ преди вота на 6ти ноември за Конгрес. Тръмп и Републиканската партия предупреждават за опасностите, които крият така наречените кервани, като президентът дори заяви, че сред латиносите има и хора от Близкия Изток.

Вече бе съобщено за сблъсъци на границата между Мексико и Гватемала. Стотици нови мигранти от Ел Салвадор са се насочили към САЩ като по пътя си срещат съпротива от граничните власти.
Според очевидци, органите на реда са използвали гумени патрони в опит да спрат кервана. По данни на Ройтерс един мигрант е загинал при сблъсъците, а шестима униформени са сериозно ранени. 

Към САЩ са се насочили кервани мигранти и от Гватемала и Хондурас.

Според Асошиейтед прес стотици централноамерикански мигранти вече са на мексиканска територия и напредват към границата със САЩ. Те са влязли в Мексико от Гватемала, след като са прекосили река Сучиате.

Източник: http://epicenter.bg/article/Tramp-kam-migrantite--Nyama-da-vi-pozvolim-da-vlezete-v-SASht/166950/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!