Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наркотрафиканти, убиец и измамници са получавали българско гражданство

Петър Харалампиев с Лепа Брена и Бойко Борисов в кабинета на премиера...

Има ли нужда от някакъв коментар тази снимка?
Кой знаел, кой не знаел, чий човек бил Харалампиев...
Сега ще се окаже, че е ничий. Никой не го е препоръчал, никой не стои зад него, няма "чадър".
Като при Вальо Топлото. Помните ли? Над него бяха стоели и Румен Овчаров, и Стефан Софиянски, и Бойко Борисов. Накрая той излезе върхът на хранителната верига.
Обаче тази снимка казва много.
Харалампиев е близък с премиера, ходи в кабинета му, заедно са когато Борисов се среща с фолк диви. А това са много лични моменти за самия Бойко, знаем го.
Значи Харалампиев е от близкия му кръг...
Т.е. малко трудно Бойко няма да е "знаел нищо"...

Г.Н.

http://www.gudelnews.com/2018/10/blog-post_146.html

От извършител на убийство в Молдова през участник в отвличане в Хърватия до наркотрафиканти в Германия.

И такива хора са се сдобили с българско гражданство за периода 2005 – 2015 г., както става ясно от справка от края на 2016 г., с която „Капитал“ разполага. Тя обхваща 45 случая на отнето българско гражданство в периода 2012 – 2016 г. заради престъпна дейност.

Източникът на „Капитал“, предоставил информацията, коментира, че справката е непълна, а в пълния си вид тя обхваща 114 казуса на отнето гражданство със същите мотиви за същия период.

Законът за българското гражданство предвижда, че натурализация може да бъде отменена, ако бъде установено, че кандидатът си е послужил с неверни данни и факти, за да придобие гражданство, или е укрил факти.

Същевременно за придобиване на гражданство на това основание законът поставя условие кандидатът да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитиран. Друг текст в закон пък сочи, че лице, което е придобило българско гражданство по натурализация, може да бъде лишено от него, ако е осъдено с влязла в сила присъда за тежко престъпление против републиката, при условие че се намира в чужбина и не остава без гражданство.

В понеделник сутринта вътрешният министър Валентин Радев заяви в ефира на „Нова телевизия“, че за последните пет години 143 кандидати за българско гражданство са били издирвани чрез мрежата за полицейско сътрудничество Интерпол. Коментарът му беше във връзка с инициативата на ДПС от миналата седмица с искане да се създаде анкетна комисия за нарушенията, свързани с предоставяне на българско гражданство. Самата инициатива на ДПС пък е мотивирана с публикация на стари данни за броя на издирваните натурализирани български граждани.

За пръв път информацията, че издирвани престъпници получават безпроблемно българско гражданство, се появи в началото на 2017 г. в ефира на БНТ. През май 2018 г. френското списание L’Observateur публикува обширна публикация по темата, припомняйки съмненията, че ВМРО, които са част от управляващата коалиция, имат активна роля в бизнеса с български паспорти. В петък националистите във властта заявиха, че подкрепят създаването на анкетна комисия.

Междувременно по този проблем се появи и кратък репортаж във френско-германската телевизия ARTE, в която бившият шеф на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева разказва за репресията, на която е била подложена от работодателя си, след като е решила да сигнализира за бизнеса с български паспорти.

Какво показва справката

Справката, с която „Капитал“ разполага, обобщава 45 случая на хора, които са получили българско гражданство, а след това са били лишени от него, тъй като са били осъдени за престъпления или са обявени са издирване във връзка с водени разследвания.

В половината от случаите престъпленията са били извършени, преди кандидатите да получат български паспорт. Най-много са казусите с македонски граждани (33), на следващо място са молдовци, сърби и албанци.

Престъпленията, за които са били осъждани, са най-различни – от въоръжени грабежи, убийство, наркотрафик, кражби до измами и пране на пари. В най-голямата група казуси става дума за престъпления, извършени от македонци/молдовци в собствените им държави.

Има осъдени в Германия (8 случая), Швейцария (2 случая), Австрия (4 случая), Гърция (2 случая), Италия (3 случая) и по един случай в Чехия, Словакия и Хърватия.

Надежда Чипева, Капитал

Източник: http://www.informiran.net/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!