Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спецпрокуратурата нахлу в Агенцията за българите в чужбина.Шефът ѝ продавал BG паспорти по 5000 евро

Специализираната прокуратура разследва Държавна агенция за българите в чужбина по подозрения в корупция, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на Прокуратура на България.

Задържан е шефът на агенцията. 

Днес следователи от СО - СП на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен.

Задържани са близо 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев.

Правят се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 НК.  

Разследването е свързано с дейността на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). 

Акции се провеждат в Кюстендил и в Плевен. 

ДАБЧ е в ресора на вицепремиера Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО, една от трите партии в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти".

По непотвърдена официално информация акцията на прокуратурата е свързана с процедурите за българско гражданство, като при корупционните схеми е ставало въпрос за плащания, които донасят приход от 200 000 лева на месец.

Акцията е започнала след сигнал, подаден в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), преди около 4 месеца. 

През юни т.г. ДПС поиска създаване на временна анкетна комисия за проучване на информация за придобиване на българско гражданство чрез даване на подкупи от наркотрафиканти. Тогава Харалампиев отхвърли обвиненията и заяви, че е забранил на "посредници (за гражданство - б.р.) да се мотаят из агенцията".  

Председател на Държавна агенция за българите в чужбина е Петър Харалампиев. Той пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“. 

Харалампиев е председател на национално движение „БГ патриот“, което е част от коалицията Обединени патриоти. 

Харалампиев е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 000 евро броя, твърди Нова тв.

Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 - за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 - документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 - престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация)

Източник: http://epicenter.bg/article/-Prokuraturata-razsledva-za-koruptsiya-agentsiyata-za-balgarite-v-chuzhbina/166866/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!