Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Гранитски: Стабилност има, но само в мизерията, в нещастието и отчаянието

Екатерина Николова

Цинично е, когато нашето общество е разкъсвано не само от противоречия, а и от мизерия, партиите да получават по 11 лева субсидия за спечелен глас

Рано или късно политическите партии ще бъдат принудени да седнат на една маса и да преразгледат съществуващия досега обществен договор. Той е неработещ

Ние - наследниците на Димитър Талев и издателство "Захарий Стоянов" като държател на ексклузивните права на Талев, не искаме да съдим българската държава, защото сме патриоти. Но сме длъжни да защитим паметта и творчеството на Талев в чужбина, не само в България

Преди второто четене на законопроекта за вероизповеданията нашите държавници трябва задължително да се вслушат в анализа на Светия синод

- Г-н Гранитски, избраха ви за член-кореспондент на БАН. Чува ли се днес гласът на учените в България?

- За мен това признание е висока чест. Но това е повод да кажа, че за съжаление не се чува гласът на учените, а той е най-умният и най-проникновеният - не само по отношение на науката, но и когато става въпрос за развитието на България и обществените процеси в нея. Тепърва общество ни трябва да се обърне към Българската академия на науките, да се научи да възлага анализи на учените и да приема оценки им в областта на икономиката и обществените науки. БАН може да възроди българския дух.

- Министерствата търсят ли БАН за съвети, когато подготвят различни проекти и стратегии?

- Не. Българската академия на науките има огромен потенциал, който, уви, не се използва от нашите политици. Има индивидуални срещи и контакти на лична основа. Министърът на образованието Красимир Вълчев, например, има добри лични контакти с редица академици и членове на ръководството. Но повечето от другите министерства, според мен, губят от това, че не търсят БАН за професионални оценки.

- А бизнесът търси ли Академията?

- Има контакти. Някои от хората на сериозния бизнес, разбира се, търсят Академията, участват в дейността й, подпомагат я. Тук искам да отбележа големите усилия, които полага в последните години акад. Стефан Воденичаров, за да установи контакт между индустриалци, учени и интелектуалци в общата идея за възраждане на българския дух, за свързване на резултатите от изследванията на българските учени с българското производство и най-вече за възраждане на редица сфери в икономиката.

- От 4-5 години и Вие, и други академици от БАН, се опитвате да привлечете повече хора към проекта на акад. Воденичаров за изработване на национални цели и приоритети, около които да се обедини обществото. Напоследък дори обикаляте страната. Но, след като президентът Румен Радев заговори за единение, Ви обвиниха, че правите негова партия. Правите ли партия, г-н Гранитски?

- Не, разбира се. Това е нескопосно, плоско, и направо глупаво. Самият акад. Воденичаров и хората, ангажирани в тази благородна инициатива, многократно декларираха, че нямат желание да правят партия. Тъкмо обратно. Главното е да се формулират национални цели и приоритети. Те бяха разработени и в по-разширен вариант, и в по-стегнат, бяха раздадени на всички министерства, на депутатите. Десетки са срещите, които направихме извън София с браншови организации, с кметове, с творчески структури. Навсякъде виждаме интерес и подкрепа. Идеята е да излезем от това тясно партийно строителство, което понякога влиза в партизански разправии. Затова е глупаво да се казва, че правим нови партийни структури. България има над 200 регистрирани политически партии. Навярно ще влезем в книгата на Гинес и в това отношение, въпреки че не е нормално за страна с 6 милиона и половина население. Очевидно моделът е сбъркан. Квинтесенцията на разработките на групата учени е да формулираме истинските национални стратегии и задачи, ако искаме да оцелеем като нация в бъдещето и в тези трудни, катастрофични почти времена на предизвикателства и сътресения.

- Наскоро, актуализирайки управленската си програма, ДПС лансира подобна теза - всички партии да седнат на една маса и да изработят национални цели и приоритети, около които да бъде изградено управлението - без значение кои хора влизат в него. Движението постави на първо място битката с бедността и привличането на чужди инвестиции, разкриването на нови работни места. Виждате ли някакво сходство в позициите, узрели ли са партиите за изработване на стратегически национални приоритети?

- Рано или късно политическите партии ще бъдат принудени да седнат на една маса и да преразгледат съществуващия досега обществен договор. Той е неработещ. Това, което се случи на Кръглата маса преди почти 30 години, показа, че е неефективно. Трябва да се преформулират националните цели. И колкото повече се бавят политическите сили в България, толкова по-трудни ще бъдат решенията. Ясно е, че има сектори, в които не може да има политически и идеологически различия и в които нашите политици трябва да постигнат пълно разбирателство.

- Кои са те?

- На първо място бъдещето на българската земя. Виктор Орбан забрани в Унгария продажбата на земя на чужденци. Това е един добър модел. Второто - развитието на селското стопанство. Третото - православието и традиционната българска нравственост, семейството, пълен отказ от богопротивната Истанбулска конвенция, отказ да се приемат маси нашественици, които се представят за бежанци, а виждаме, че променят етническия, а и цивилизационния характер на нацията ни. Тук отново бих дал за пример страните от Вишеградската четворка - разумна национално отговорна позиция имат Полша, Чехия, Унгария, Словакия. Австрия и Италия се присъединяват. Ако искаме Европа да запази своя цивилизационен характер, трябва да имаме такъв тип позиция и нашите политици тук не трябва да имат различия.

Те са длъжни да имат и единна позиция за образованието и културата. Имаме над 1500 години история. Пазим цивилизационните послания на поне 7 велики цивилизации. Длъжни сме да ги запазим и да ги продължим. Разбира се, не на последно място е българската икономика. Държавата ни трябва да има протекционистка политика, особено към селското стопанство. Длъжни сме да се опитаме да върнем хората, особено младите в селата. Трябва да възстановим ролята на селото като единица за възкресение на България след редица катастрофи. Над 50 села загиват и изчезват всеки ден. А загиването на българското село е предвестник за загиването на България. Не може 6 милиона души да живеят в 10 града. Това е катастрофа.

- Политиците често говорят, че работят за постигане на съгласие по важни теми. Но всеки ден сме свидетели на раздори и скандали. Кой е първият приоритет, около който би могло да започне обединение?

- Отрезвяването от партийната партизанщина и политическия егоизъм. Отказ от държавно финансира на политическите партии. Цинично е, когато нашето общество е разкъсвано не само от противоречия, а и от мизерия, партиите да получават по 11 лева субсидия за спечелен глас. Може да се върнем към 1 лев или да въведем нулева ставка.

Второ, за мен трябва да има незабавна среща на политическите партии в парламента и извън него за подписване на нов обществен договор, в който да залегнат тези принципи, за които говорим.

Започна дебат за здравеопазването. Вместо политиците ни да изработят приоритетите в него, виждаме само дрязги. Говорят за заделяне на 2 % от БВП за отбрана. Малко са - трябва да са 4 на сто, за да можем за 10 години да настигнем другите страни. 

- Като човек, който е дълбоко религиозен и свързан с църквата, как ще коментирате законопроектите за вероизповеданията?

- В тях има много подводни камъни и вредни идеи, трябва да бъдат коригирани. Преди второто четене нашите държавници трябва задължително да се вслушат в анализа на Светия синод. Той излезе с предупреждение и съвети как да се подходи към темата. Споделям изцяло позицията на Светия синод, впрочем това е мнението и на редица хора на духа и културата в страната, на Българска академия на науките.

- Кои са подводните камъни?

- Разпоредбите, отнасящите се финансирането на вероизповедания и до даренията. Осветяването на даренията е противопоказано. Още Христос казва на своите ученици: когато лявата ръка дава, дясната не трябва да знае. Афиширането на всяко дарение не е само признак на суета. То дава информация на враговете на православието. Ние знаем, че много могъщи сили като соросоидите, например, имат една основна цел - разрушаването на православието в България, Русия, Сърбия. Така че при такъв могъщ противник с милиардно финансиране, осветляването на даренията ще обслужи именно враговете на православието.

- Смятате ли, че това ще блокира значителна част от даренията за църквата?

- Да, разбира се, и ще постави в много трудно положение Българската православна църква, която защитава освен вярата, и националната идентичност.

- Има обаче контрааргументи - че прозрачността на даренията за вероизповеданията ще пресече навлизането на секти, на радикален ислям.

- Това не е сериозно. В държавата ни има редица институции, които за това са създадени - да следят да няма инфилтриране на чужди финансирания, които разрушават държавата. За това имаме МВР, ДАНС, Агенцията по вероизповеданията, така че тези аргументи не са сериозни и не работят. Обратно, трябва да стане ясно, че българската държава контролира този тип външни финансирания. Досега тя не го правеше, не се занимаваше с това, че саудитски и други фондации финансират обучението на ислямистки групи и включително на радикален ислям. Примерът в Пазарджик е ясен. Знаем, че някои имами завършват своето образование извън България, финансирани от саудитски и други фондации.

- Църквата в момента е институцията с най-голямо обществено доверие. Напоследък обаче и тя бе вкарана в центъра на поредни скандали - веднъж заради законопроектите за вероизповеданията, втори път заради личните конфликти в обединените патриоти. Валери Симеонов поиска БПЦ да вземе страната на украинската църква и да я признае, Волен Сидеров настоя да поддържаме руската църква. Нарече Симеонов човек на Сорос, който руши православието. Какъв е Вашият коментар?

- Волен Сидеров е прав за едно - Сорос отдавна мечтае да извърши подривната си дейност срещу православието. Но тук е по-важно да подчертаем, че Българската православна църква с няколко изявления на свои висши йерарси - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Ловчанския Гавриил, Видинския Даниил и Западно и Средноевропейския Антоний, даде добър и разумен анализ на това, което е опасно да се случи с бъдещия разкол между Руската православна църква и Вселенския патриарх по повод неразумното отношение на Вселенската патриаршия към Украинската православна църква, която се отделя. Вървим към разобщение, към разкол. Това е много трагично, много опасно, но дано има друго решение. Виждаме, че сръбската православна църква подкрепи позицията на Руската. Сигурен съм, че и Българската православна църква ще я подкрепи. Вървим към един голям конфликт, в който нашите политици не само не трябва да се намесват, а трябва да се вслушват в гласа на Българската православна църква. Това е разумният глас, разумната позиция за нас, българите.

- Какво трябва да направи държавата като политика, за да спре влиянието на Сорос?

- Трябва просто да го обяви за персона нон грата, както направи Унгария, и да изгони структурите му, защото те са занимават с откровено подривна дейност.

- Издадохте 15 тома събрани съчинения на Димитър Талев по повод 120-годишнината от рождението на големия писател. В София бе синът на Димитър Талев - Владимир. Докъде стигна вашата битка държавата да купи къщата на Димитър Талев в Македония и да я превърне в литературен музей на името на писателя?

- До никъде. Задънена улица. 4-5 писма пращаме във Външно министерство - на трима външни министри като минаваме през служебния до сегашната външна министърка, симпатичната Екатерина Захариева. Никакъв отговор, пълно безхаберие. И ние решихме с наследниците - внукът Климент Талев, който е син на Братислав Талев, и синът на Димитър Талев - Владимир, да предприемем съдебни действия чрез адвокати в Македония. Първо искаме да издирим издателите на криминалните издания на Талев. Криминални, защото "Железният светилник" и други творби на Талев не просто се издават, а се преправят автентичните текстове на Талев. Навсякъде, където той пише българи, българска борба, България се променя с македонски народ, македонска нация. Пълна фалшификация. Нашето Външно министерство нехае - безотговорност. Затова ще заведем дела чрез македонски адвокати. Ние - наследниците на Димитър Талев и издателство "Захарий Стоянов" като държател на ексклузивните права на Талев, не искаме да съдим българската държава, защото сме патриоти. Но сме длъжни да защитим паметта и творчеството на Талев в чужбина, не само в България. Съдебните процедури са тромави. Жалко, че българската държава не ни подкрепя. Това за мен е необяснимо и е в общия контекст на хаоса, който цари, и на институционалния разпад в последните години. Мога да си обясня защо е така - те просто нямат отношение.

А тези 15 тома, които издадохме, са само най-малкият дан на преклонение към делото на великия писател. Министерство на културата и сегашния министър Боил Банов приеха присърце издаването на 15-те тома, помогнаха даже и финансово за някои от тях. Подкрепа имаме и от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Но Външно министерство е черна кутия в това отношение.

- В края на лятото за поредна година направихте националните културни празници в курорта "Албена". Какъв бе акцентът?

- Продължаваме тези постоянни усилия вече 15 години - да разширяваме географията на срещите на нашите автори академици с жители на редица по-малки и по-големи населени места в Североизточна България - от Русе до Силистра и от Велико Търново до Каварна и Балчик. Тази година имахме общо около 20 премиери и срещи, камерни, концерти, пътуваща изложба, литературни дискусии, кръгли маси, представяне на книги, посещения на селски читалища, училища, срещи с ученици, с гражданство. Това е част от стратегията ни за възраждане на българския дух, за събуждане на обществото. Искаме то да си припомни какви велики предходници сме имали и че е недостойно за една нация с такава велика история като нашата да изпадне в положението, в което сме днес.

- Какво Ви казват хората по време на срещите?

- От една страна споделят отчаяние от сегашното незавидно положение на Отечеството, от друга - изразяват надежда, че тези именно творци - академици, учени, писатели, художници, с които те се срещат, ще събудят хората. Не всичко е загубено, докато има такава вяра и надежда, но в последните години те доста намаляха. Много са отчаяни хората и трудно задържат собствените си деца да не бягат в чужбина.

- Как си обяснявате това, че от една страна всеки ден властта изтъква 4 % икономически растеж, увеличени пари за лекари, учители, чиновници, а хората по места казват, че живеят зле?

- С обикновена демагогия. Тези 4 % са статистика. Ако питате големите предприемачи, ще ви кажат, че този ръст е само в търговията и в, да кажем, зърнопроизводството. Ако имаше реален 4-процентов ръст на икономиката, хората щяха да го усетят по своите пенсии и заплати. А няма. Така че отчаянието е заради тази официална демагогия.

Стабилност има, но само в мизерията, в нещастието и отчаянието. Там сме много стабилни.

- Какви са новите ви проекти за тази и следващата година?

- Довършваме издаването на съчиненията на Пейо Яворов в 7 тома - най-пълното академично издание на съчиненията му досега. Пускаме и 8 тома на Захарий Стоянов. В момента излиза последният - с писма. Това са издания, които подготвяме от няколко години с големи усилия, с участието на много експерти. В последните 40 и повече години не бяха издавани пълните събрани съчинения на тези велики писатели - Талев, Яворов и Захарий Стоянов.

- Има ли пазар за такъв тип литература?

- Много стеснен, за съжаление. Но ние си изпълняваме дълга си.

- За 25 години издателство "Захарий Стоянов" не се изкушихте да издадете една касова книга, за да си вържете бюджета. Защо?

- Защото за нас всичко е дълг и чест. Това е и нашият девиз - дълг към предците, към великата история на България и защита на честта. Затова и създадохме такава специална поредица - "Дълг и чест".

Интервюто е публикувано във в. „Стандарт“ 

Източник: http://epicenter.bg/article/Ivan-Granitski--Stabilni-sme-samo-v-mizeriyata/166539/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!