Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Митьо Очите се смее от Истанбул: Казах ли ви, че няма да се върна? Бойко дори не е поискал екстрадацията ми

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, може да остане още няколко години в турски затвор, твърди вестник “България днес”.


И до ден днешен турският съд отказва да насрочи дело за връщането на Димитър Желязков – Очите у нас.

Съвсем очевидно е, че организираната престъпност, начело с Бойко Борисов, не иска важен свидетел като Очите реално да влезе в съда.

60-дневният срок, в който важи европейската заповед за арест, изтече преди две седмици. Така на практика основанията за задържането и евентуалната му екстрадиция у нас стават невалидни, обясняват юристи.

“Не мога да ви кажа защо съдът не е насрочил дата за разглеждане на делото за екстрадиция на Димитър Желязков. Ние от прокуратурата сме подготвили документите и чакаме заседание. Ако се стигне до дело и няма възражения от страна на обвиняемия, той може да бъде върнат в родината си веднага. Ако възрази, обаче може да се проточи и с години.”, казаха от държавното обвинение.
Освен съда от случая на Очите не се интересуват и българските дипломати в Турция, показа проверката на колегите.

“Митьо Очите е арестуван в Турция?! Сигурен ли сте?”, така изненадано възкликна служителка в консулството ни в Истанбул, която отговори на посочения за връзка с граждани телефон.
След като й бе разяснено, че случаят със задържането на Очите е действителен, и то с двумесечна давност, тя внезапно се притесни и възкликна: “Да, това беше отдавна!”. След като спомените на дипломатката се проясниха, тя стана значително по-словоохтлива и сподели, че арестантът не е търсил контакт с консулството. Опит за връзка с него най-вероятно не са правили и българските дипломати, макар това да е тяхно задължение.
Все пак служителката уточни, че не е напълно сигурна, тъй като отговорниците за това не са вече на работа и няма кого да попита.
Информация за случая с хаоса с Очите нямат и в българската прокуратура. Те продължават да се надяват, че задържаният в Истанбул Желязков ще бъде върнат у нас.
“Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение, макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установено, следващата стъпка по закон е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие”, заяви Арнаудова още по време на задържането на несебърския Ал Капоне.

Източник: http://www.informiran.net/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8C%D0%BE-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85-%D0%BB/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!