Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пяната на тинята

„Кресливи майки с уж болни деца“ не е просто изпусната реплика, тези думи, изречени от един вицепремиер, убиват

Валери Симеонов е мултиплициран в стотиците хиляди обикновени българи, които убиват с думи, стрелят където им попадне. И изпитват наслада, гордеят се с „честността си“. Снимка: БГНЕС - Пяната на тинята

Валери Симеонов е мултиплициран в стотиците хиляди обикновени българи, които убиват с думи, стрелят където им попадне. И изпитват наслада, гордеят се с „честността си“. Снимка: БГНЕС

Силвия НЕДКОВА

Намери си народът огледало – един вицепремиер, който изрече на глас немислимото. Един „човек от народа“ показва на народа как всъщност изглеждаме отстрани. „Кресливи майки с уж болни деца“ е от този тип „истини“, които адептите на новите пролетарски времена като Валери Симеонов наричат честност и „говорене в очите“. Всъщност е скудоумие, мътна мисъл и липса на емпатия, които за удобство се представят като искреност и неподправеност.

Валери Симеонов не е изолирано явление, не е случаен маргинал, взет от нищото, не е единичен случай на вродена дебелащина. Огледайте се наоколо. Доброто възпитание, усетът за мяра, елегантността на речта се презират от масите. Наричат ги „лицемерие“, защото на мода са словесните шамари, обикновено първосигнални и непредизвикани от нищо, освен от егоцентрично раздразнение.

Валери Симеонов е мултиплициран в стотиците хиляди обикновени българи, които убиват с думи, стрелят където им попадне. И изпитват наслада, гордеят се с „честността си“.

Валери Симеонов е овластен двойник на нашумелия наскоро в риалити формат Валентин Кулагин, който бе подкрепян масово от всякакви хора за способността си да мачка словесно. И това са само видимите прояви, пяната върху тинята. В масата хора се надига страстен кипеж да засегнат всичко и всички, за да почувстват облекчение. Независимо дали имат власт, или не.

Валери Симеонов каза нещо, за което се подава оставка безпрекословно. Но това същото нещо като ехо се повтаря в момента от много гласове. Те не присъстват в социалните мрежи, където културно диференцирани кръгове изразяват възмущение от тази гнусна проява и вярват, че изразяват възмущението на цял един народ. Опитайте се да чуете гласа на тълпата: той повтаря същото като Симеонов. И си вярва, и се чувства въплътен.

Системата не убива човек по човек – съсипва първо общото съзнание. Подкрепяна от хора като този вицепремиер, тя подменя основите на света. Обръща стойностите – грубостта става искреност, алчността става спестовност, немарливостта става бедност. И ние го позволяваме. Влизаме в новите парадигми, отровени неусетно от тях. Може да се чуете дори да казвате неща като „комунистите нямат право да живеят“ или „престъпните цигани с уж човешки облик“. Да ви звучи познато?

Моралът днес е само дума. Възпитанието не съществува. Вече има само битка за оцеляване в среда от хиени, дори не сред благородни хищници като вълците. Майките учат децата си на егоизъм и егоцентризъм още от пясъчника. Внушават им да говорят каквото мислят, преди още да ги научат, че най-важното е да не правиш на другите това, което не искаш за себе си.

Расте маса от дебелокожи граждани, които замерят хората с отпадъка на собствените си предразсъдъци, ограничения и безсрамие. Те са повече от другите, от онези, които са наричани „глупави, наивни или лицемерни“.

Валери Симеонов е малка демонстрация какво ни чака – нас, децата ни, внуците ни – в едно недалечно бъдеще. Политици с уж работещи мозъци.

Източник: http://www.ploshtadslaveikov.com/pyanata-na-tinyata/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!