Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Готвим се за предсрочни избори, Борисов изпусна контрола върху правителството

На конгреса през януари ще се подготвяме за предстоящите избори - убедена съм, че ще има и предсрочен парламентарен вот. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ във връзка с "Визия за България" и предстоящия конгрес на БСП през януари. Нинова обясни, че депутатите от ПГ на "БСП за България" са в цялата страна.

„Вече може би повече от месец. Много съм им признателна, благодаря и през вашия ефир. Поздравявам ги за усилията, поизморени са, но знам, че ще продължим с още по-голяма енергия. До края на декември трябва да продължат тези срещи, събираме конкретните предложения. В края на декември обобщаваме, януари ще имаме конгрес“, каза лидерът на БСП. Тя уточни, че на най-висшия форум на партията трябва да се приеме „Визия за България“ в окончателен вариант.

„Дотогава трябва да сме наясно с процедурите за номинация на евродепутати, т.е. подготовката ни е за избори, ако мога да обобщя за този конгрес. Европейски, защото те са определени и ясни през май. Убедено смятам, че ще имаме и предсрочни парламентарни, така че с конкретизацията на „Визия за България“, правим реално програма за управление на страната“, каза Нинова.

Няма да спрем само с алтернативен бюджет - внасяме промени, с които правителството ще може да харчи само 1% от излишъка, обяви още Нинова. Тя обърна внимание, че представянето на алтернативен бюджет от страна на опозицията е станало практика.
„Готвим се усилено. До петък работиха съветите към Националния съвет на БСП. Свиках председателския съвет може би седмица по-рано“, каза още Нинова.

„Ще ви кажа нещо в аванс. Тази седмица, която предстои, ще внесем законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси. В него залагаме, какъвто излишък има през годините, правителството, което и да е то, да може да харчи със свои решения само 1% от него. Другото се вкарва в парламента, прави се актуализация на бюджета и тогава се харчи. Това ще го заковем в Закона за публичните финанси, за да се знае и да е ясно, а не министър-председателя и който и да управлява, да спазва правила и ред“, каза Нинова. По думите ѝ нормалните правила и ред в света, Европа и в България трябва да са, че в парламента се решава за бюджета, както и за приходите и разходите.

„Това е принципен въпрос. Той не се отнася само за ГЕРБ“, обяви лидерът на БСП. Тя посочи, че като цяло има нужда от кардинална промяна.

„Какво правят управляващите много години наред? Умишлено залагат по-ниски приходи. Знаят, че ще са по-високи, но умишлено залагат по-ниски. Съответно умишлено се залагат и по-ниски разходи. Трупа се излишък през годината и този излишък не се харчи през бюджета. Не се харчи с решение на Народното събрание, а с едноличното решение на Борисов там, където му е необходимо или да запушва дупки, или да потушава недоволства, или да плаща на кметове на ГЕРБ“, коментира още Корнелия Нинова.

"Стабилност е най-неподходящата дума за правителството - Бойко Борисов изпусна контрола върху кабинета", обяви още Нинова във връзка с напрежението между "Патриотите" и стабилността на кабинета.

"Всяка седмица те раждат скандали напоследък. Макар и да са по различни поводи, тези скандали, винаги имат нещо общо. Винаги са за постове и за пари. Последните са за това кой да сложи главен секретар на МВР, преди това бяха за влиянието в туризма и раздаването на концесиите на плажовете, т.е. те не са за политики, а са за постове, пари, влияние и това ги обединява като емблема", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание, че новото е, че премиерът Борисов е изпуснал контрола върху правителството си.

"По-рано ги събираше, опитваше се да успокоява ситуацията и излизаха в крайна сметка с някакво решение. Сега вече няколко пъти отлагат коалиционния си съвет, защото знаят, че няма да могат да постигнат съгласие. По-интересното е, че последното изказване на премиера беше: „Патриотите” си имат свои правила, аз не искам да ги коментирам“. Разбира се, понеже не може да се справи със ситуацията, бяга от нея, но ако корупцията и лобизмът, в които те се обвиняват взаимно всяка седмица и директно и открито са правила за г-н Борисов, за нас е престъпление“, подчерта Нинова.

По думите ѝ трябва да се търси отговорност за тях. Тя изрази съмнения, че някои от министрите, взаимно един на друг са си изпращали сигнали до главния прокурор за разследвания.

"Ситуацията е нестабилна. За съжаление, тази нестабилност се отразява на цялата държава и на живота на хората. Затова и поискахме вот на недоверие и оставката на кабинета“, посочи още лидерът на БСП.

Източник: http://epicenter.bg/article/Ninova--Gotvim-se-za-predsrochni-izbori--Borisov-izpusna-kontrola-varhu-pravitelstvoto-/166245/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!